PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Tour tindrà final d'etapa a Vallnord

L’etapa amb final a Andorra serà el diumenge 10 de juliol; el dilluns 11 hi haurà dia de descans i el dimarts 12 sortida cap a Revel

Per R. M. S. / I. M. / J. J. B.

El pilot, al seu pas per Escaldes-Engordany en la passada edició del 2009.
El pilot, al seu pas per Escaldes-Engordany en la passada edició del 2009. | TONY LARA
El passat 15 de gener, Christian Prudhomme, director del Tour de França, va convocar una roda de premsa a Andorra per anunciar que després de set anys la cursa de ciclisme de totes les curses tornaria a tenir presència al Principat. La notícia va caure com una bomba perquè Andorra Turisme treballava en l’ombra amb aquesta possibilitat durant molt temps, però l’arribada de la carrera semblava que s’allargaria algun any més. Es va anunciar que el Tour arribaria al país dels Pirineus, que tindria una jornada de descans, i que sortiria al dia següent, novament camí de França. Ahir, les especulacions en les xarxes socials i sobretot entre alguns mitjans de comunicació belgues i espanyols parlaven d’una arribada a Arcalís, però això no es pot confirmar perquè el Ministeri de Turisme manté un silenci incombustible per respecte a un acord verbal amb ASO, organitzadora de l’esdeveniment. El que pot avançar #Gass és que el final d’etapa serà a Vallnord, tot i que el dubte encara gira entorn a l’estació, si Pal o Arcalís, on ja va finalitzar en l’última edició del 2009.
 
El Ministre de Turisme, Francesc Camp, no va voler deixar anar ahir cap informació al respecte: «Sempre busquem que siguin etapes que tinguin impacte», és tot el que se li va poder extraure. Res de nou, en realitat, perquè ja va dir en el seu moment que Andorra el que vol és etapes dures, i per això la de la passada Vuelta a Espanya. Sigui finalment una meta o una altra, és clar que duresa n’hi haurà. L’etapa serà la del diumenge 10 de juliol, al final de la primera setmana de competició. Sortirà de Vielha (Vall d’Aran) o, possiblement, Bagneres de Luchon (França), i arribarà a Andorra via el port de la Bonaigua, el port del Cantó i entrada a Andorra. Al país hi haurà una ascensió prèvia abans de travessar la línia de meta a Pal o Arcalís. Així, el Tour romandrà al Principat una nit més, ja que el dia següent serà dia de descans, així que fins el dimarts dia 12, quan es doni la sortida cap a Revel, el pilot farà les delícies dels aficionats.
 
L’etapa que arribarà a Andorra es descarta que sigui amb entrada per França, és a dir pel Pas de la Casa, perquè el quilometratge en aquell sentit superaria els 250km, distàncies que ja no es cobreixen en el ciclisme actual de curses de tres setmanes. Així, pel camí espanyol, la carrera superaria els 150km, però no resultaria massa llarga.
 
La presentació, dimarts / El contracte amb ASO és clar i no deixa possibles escletxes, perquè la presentació oficial del recorregut complet del Tour del 2016 serà el pròxim dimarts, dia 20, i Prudhomme no vol filtracions a la premsa. Això sí, la informació que pot donar #Gass és que serà un final a Vallnord, tot i que també és cert que d’especulacions n’hi ha per omplir el carro de la compra: com sonar, sona fins i tot una possible arribada a Escaldes-Engordany, a la zona cèntrica del país, perquè això seria una manera de concentrar gent entorn als comerços. Que això sigui cert o no, queda absolutament en l’aire perquè des del ministeri no s’obre la boca i l’hermetisme en aquest sentit és absolut.
 
Reunió del Consell de Vallnord / Ahir va haver-hi reunió del Consell de Vallnord. El secretisme és màxim, i segons les consultes que va fer ahir #Gass, cap ni un dels membres d’aquest consell era coneixedor de si el final seria a Vallnord. Hi van ser el director Martí Rafel, els cònsols de la Massana i Ordino, David Baró i Ventura Espot, respectivament, així com membres de Secnoa i EMAP.
 
1964, 1993, 1997 I 2009 / El Tour ha arribat a Andorra en quatre ocasions. La primera el 1964, quan va guanyar l’espanyol Julio Jiménez al port d’Envalira. La segona el 1993, amb triomf del colombià Oliveiro Rincón a Pal per davant de Miguel Indurain, Bjarne Riis, Tony Rominger o Claudio Chiapucci. La tercera vegada que va venir el Tour va ser quatre anys després, al 1997, amb triomf de l’alemany Jan Ullrich a Arcalís per davant de Marco Pantani i Richard Virenque. Per últim, el 2009 el francès Brice Feliu va inscriure el seu nom com a últim vencedor a terres andorranes, novament a Arcalís.
 
Els ciclistes que vindran / Tot i que és aviat per fer una llista dels corredors que hi seran, el Tour acull als millors del planeta i alguns equips ja anuncien les seves apostes. Per exemple, Astana va informar ahir que serà Fabio Aru qui lluitarà pel Tour, i no Vincenzo Nibali, que farà el Giro. Així mateix, el resident Joaquim Purito Rodriguez va publicar els passats dies a Twitter que estava a l’espera de saber els recorreguts de Giro, Vuelta i Tour per escollir les carreres en què hi serà present. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT