PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Tour passarà per Beixalís, però no pel Coll de la Gallina

L’organització evita l’ascensió laurediana per considerar-la massa exigent per a la primera setmana de cursa

Per RAFA MORA

Un ciclista supera els revolts de la part final de la collada de Beixalís, ja en la part més suau de l’ascensió, i que acollirà el pròxim mes de juliol el pas de la carrera francesa.
Un ciclista supera els revolts de la part final de la collada de Beixalís, ja en la part més suau de l’ascensió, i que acollirà el pròxim mes de juliol el pas de la carrera francesa. | TONY LARA
El Tour de França volia ser a Andorra i Andorra volia rebre el Tour de França, i les negociacions per a la cita del 2016 incloïen una etapa dura que podia afegir en el seu recorregut una pujada prèvia a l’arribada a meta, així que finalment un port com aquest n’hi haurà, però no serà el Coll de la Gallina, tan de moda els últims anys amb el ‘boom’ de la Vuelta a Espanya, sinó que l’elegit serà el també nou asfaltat de Beixalís, a Encamp, per després marxar la cursa directa a l’ascensió final a la Coma d’Arcalís. 
 
ASO vol fer una carrera dura, però que no sigui una tortura, dins del que ja suposen els més de 3.000km que s’acumulen després dels 21 dies de cursa en la ronda francesa. Així doncs, com que l’etapa que arribarà a Andorra és la del 10 de juliol, i això és la primera setmana de competició, l’organització prefereix no afegir més duresa de la necessària a la jornada, i amb aquest requisit sobre la taula la decisió ha estat descartar l’ascensió a la Gallina.
 
Amb tot, el canvi no farà que l’espectacle a Andorra sigui inferior, perquè hi haurà una ascensió abans del final d’Arcalís, i aquesta serà la pujada a Beixalís, que es va acabar d’asfaltar el passat estiu just perquè la Vuelta a Espanya pogués passar en la jornada que rememorava la marxa cicloturista promoguda per Purito Rodríguez, amb idèntic recorregut.
 
Etapa de quatre ports i 180km 

Amb els mapes a la mà, la jornada que arribarà a Andorra el dia 10 de juliol del 2016, el Tour completarà una etapa de més de 180km amb quatre ports de muntanya. La sortida serà des de Vielha, a la Vall d’Aran, amb el pilot sortint direcció Salardú per fer la primera ascensió del dia, la del port de la Bonaigua, el qual baixaran en direcció a Sort, per fer front en aquest punt a la pujada al port del Cantó. Una vegada superat, el descens els portarà en direcció a Adrall, després la Seu d’Urgell per entrar a Andorra per la frontera del riu Runer, superar Sant Julià i el centre d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, per pujar mica en mica a Encamp, on s’ascendirà la collada de Beixalís, que guarda unes primeres rampes molt dures, amb més del 10% de desnivell, tot i que en el tram final suavitza bastant i permetrà un respir als corredors. Una vegada coronat Beixalís, la baixada dóna dues opcions, o bé anar a la Massana per Anyós, o bé anar directes a Ordino per l’Aldosa. Aquest punt no està confirmat quin seria el camí escollit pel Tour. En tot cas, la carrera creuarà Ordino per fer l’ascensió final a Arcalís, tenint la part més dura al Serrat i també al final del port.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT