PUBLICITAT

ORDINO

L’essència de Narciso Yepes torna amb Yepes fill i Achúcarro

Els músics i l’ONCA van interpretar ‘Amor Brujo’ i Beethoven

Per EL PERIÒDIC

Ignacio Yepes i Joaquín Achúcarro, ahir a l'Auditori Nacional.
Ignacio Yepes i Joaquín Achúcarro, ahir a l'Auditori Nacional. | ANA / G. LL. T.
El pianista Joaquín Achúcarro, el director d’orquestra Ignacio Yepes –fill del cèlebre guitarrista Narciso Yepes– i l’ONCA van protagonitzar ahir al vespre el concert Del Romanticisme de Beethoven a la passió de Falla, que van oferir a l’Auditori Nacional d’Andorra dins del marc del 33è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà. La primera part del recital es va dedicar a Beethoven i la seva «enormitat i complexitat», en paraules d’Achúcarro, a través del Concert per a piano núm. 5 en mi bemoll major, conegut com a L’emperador. En la segona part es va interpretar l’Amor Brujo de Manuel de Falla que tant agradava a Yepes pare.

Achúcarro i Yepes fill es van mostrar ahir molt satisfets de tornar a coincidir en un escenari. El pianista i el director van tocar plegats per primer cop, fa molts anys, també a Andorra, i han tornat a coincidir en alguna altra ocasió. En relació al seu pare, Ignacio Yepes va assegurar que «des del moment en què el festival va començar a portar el seu nom, cada concert és un pensament, una dedicatòria a ell», informa l’ANA. «En el meu cas, cada cop que surto a l’escenari ell està present, per la seva ensenyança, la seva capacitat d’inculcar-me l’amor per la música i per entregar-se al que l’escolta», va afegir. Achúcarro, per la seva banda, va destacar que el concert «és la commemoració d’un ser irrepetible», en referència a Narciso Yepes.

Els dos intèrprets van voler destacar l’arribada de Yepes a Andorra. El seu fill Ignacio va subratllar l’excel·lent tracte rebut i «l’aire humà que s’hi respira». Achúcarro va recordar una anècdota, quan Narciso Yepes, aprofitant l’amistat que tenia amb el campió mundial d’escacs, Gari Kaspárov, el va fer venir a Andorra, on va disputar vint partides simultànies amb gent del país i de Catalunya.

En el concert d’anit, després de la interpretació de Beethoven (1770-1827) per part d’Achúcarro, 34 músics de l’ONCA i Ignacio Yepes a la batuta van prendre l’escenari per interpretar Amor Brujo, composició de la qual també se’n commemora la seva creació, ja que De Falla (1876-1946) la va compondre entre finals del 2014 i principis del 2015.

Demà torna el Festival Narciso Yepes amb el concert Corda, piano i clarinet: de Mozart a Millaud, interpretat pels músics de l’ONCA (dues formacions de cambra, un quintet i un trio). El recital serà a les dotze del migdia a l’església d’Ordino.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT