PUBLICITAT

Créixer després dels 65 anys

El projecte Gent Gran Activa inaugura demà l’11a edició de l’Aula Magna

Per M.C.

Gent gran participa d’un taller d’informàtica per aprendre a fer ús de les noves eines tecnològiques.
Gent gran participa d’un taller d’informàtica per aprendre a fer ús de les noves eines tecnològiques. | Tony Lara
Hi ha qui diu que, els anys que es passen a la Universitat, són dels millors períodes de la vida (si no l’etapa més esplendorosa). Per manca de recursos o altres adversitats –que, per no ser moment ni lloc, no entrarem a valorar–, moltes de les persones que avui pertanyen al col·lectiu de la gent gran, no varen tenir, al seu temps, l’oportunitat d’accedir als estudis superiors (a alguns els semblarà agosarat parlar de superiors, ja d’entrada). Avui dia, i després de treballar de ben segur sense pausa, se’ls obre la porta a la possibilitat d’estudiar. Evidentment, l’opció és vàlida per a tothom, també per a aquells que sí que van poder estudiar però que volen ampliar mires. 
 
És en aquest marc però també amb la voluntat d’oferir a la gent gran activitats per a dinamitzar les seves vides quotidianes i tot afavorint-ne la socialització, que la conselleria de Social del Comú d’Andorra la Vella torna a emprendre, des de l’àrea de Projecte Gent Gran Activa, l’Aula Magna, una iniciativa que s’organitza conjuntament amb la Universitat d’Andorra (UdA) i amb què es vol fer participar la gent gran no només de cursos de salut o cultura, sinó també d’empresa i informàtica, entre altres.
 
La sala d’actes del Centre Cultural de la Llacuna de la capital acollirà demà la inauguració del nou curs 2015-2016, amb què es copsa novament la finalitat de facilitar als padrins l’accés a nous coneixements o bé l’actualització del que ja sabien. Aquest nou període acadèmic, diferenciat per les dates d’inici i de finalització però adaptat al curs escolar per tal de no entorpir les vides intergeneracionals que les vacances escolars afavoreixen entre els avis i els nens els pares dels quals treballen, s’engega ara i finalitzarà el proper dia 5 de maig, tot proposant sis sessions. Aquesta mitja dotzena de propostes es basaran en temes d’interès per a la gent gran de la parròquia, amb la finalitat, tal com va informar l’administració comunal, d’apropar la Universitat i l’accés al coneixement als membres del col·lectiu. 
 
Les encarregades de donar el tret de sortida a la nova etapa acadèmica seran dues de les persones sota qui ha recaigut també la tasca –juntament amb altres professionals– d’organitzar novament aquesta proposició per als padrins de la capital, que enguany assoleix la seva onzena edició i que, donat el seu èxit entre els participants de les diferents activitats que es desprenen d’aquest programa, es pot ja considerar una iniciativa del tot consolidada i amb vistes de prosperar. 
 
D’aquesta manera, la consellera de Social, Maria Neus Farré, i la cap de Projecte Gent Gran Activa, Anna Maria Sardà, intervindran doncs a la conferència inaugural per explicar perquè ‘Andorra la Vella és una Ciutat Amiga de la Gent Gran’, títol amb què es donarà per a l’obertura a la nova temporada d’Aula Magna., que es desenvoluparà des del proper dijous, dia 5 de novembre, i fins al 5 de maig del proper 2016. 
 
Mostra que tot està planificat i lligat pel correcte desenvolupament d’aquesta proposta dirigida especialment als padrins d’Andorra la Vella, és la calendarització però també el ja planificat acte de cloenda d’aquesta onzena edició que ni tan sols ha estat encara encetada. El ja tradicional acte de cloenda, previst per a principis de maig, contindrà en aquesta ocasió una conferència amb què es parlarà sobre ‘La gent gran: transmissora de les festes tradicionals’. Amb aquest acte no només es vol assenyalar la importància de la gent amb més experiència en els hàbits festius del Principat, sinó també fer palesa la importància de la seva participació en els actes festius per tal de no perdre’n l’escència, de mantenir els costums més propis, particulars i personals d’Andorra, els seus habitants i els costums culturals i quotidians que els han caracteritzat sempre i que es reflecteixen en els seus actes festius i de trobada popular.
 
Mostra de la importància de la gent gran com a transmissora dels valors festius de les arrels, és la participació dels fallaires d’Andorra la Vella en aquesta jornada de tancament. De fet, seran membres de l’Associació de Fallaires de la parròquia els encarregats de presentar la xerrada de cloenda. Aquesta dada és significativa no només per la marcada germanor entre cultura i tradicions per complet andorranes, si no per la importància que el col·lectiu de la gent gran té dins d’aquesta agrupació, que és sobre qui recau la responsabilitat d’ensenyar als més petits com mantenir l’art de cremar les falles, els rituals que es segueixen, la manera de fer girar les eines que s’empren en aquest art. La participació dels fallaires a l’acte de cloenda de l’Aula Magna és significativa perquè representa en sí mateixa un acte en honor als padrins. 
 
A banda de les sis sessions sobre  empresa, cultura, informàtica, ciència i salut que s’oferiran a Sant Julià de Lòria, a les instal·lacions de la Universitat, i que l’any passat van triomfar omplint l’aula de gom a gom, ara fa poc més de tres setmanes ja van engegar-se activitats per als padrins.
 
La ment, el cos i l’expressió són els tres factors que el Comú d’Andorra la Vella mira d’exercitar en els seus padrins, a banda de voler-ne ampliar els coneixements tot oferint-los l’oportunitat de tornar a les aules de la Universitat. La mateixa conselleria de social va planificar també trobades com el Cafè-Terúlia: es tracta d’una reunió setmanal al Punt d’Informació de la Gent Gran. Aquesta trobada està pensada per fer passar una estona agradable als assistents, advocant perquè vetlli el bon humor a l’hora de compartir temes d’actualitat o que interessins als participants. També per a expressar-se està pensat el taller d’art, en aquest cas, a través de diferents disciplines com la pintura o el dibuix.
 
Per exercitar la ment, la capital ofereix als més grans des de cursos de memòria fins a tallers de tauletes digitals i d’informàtica i internet, passant per classes de ioga i de Txi Kung - Tai Xi Txuan, una disciplina xinesa que ajuda a harmonitzar cos i ment, tot fent-los treballar la coordinació, l’equilibri, l’elasticitat i la lateralitat.
 
Les activitats més nombroses són, però aquelles que es destinen al manteniment del cos. Fitness, un circuit dinàmic, country... són totes activitats repartides entre la Sala polivalent de la Plaça del Poble, el Punt d’Informació de la Gent Gran, la Casa Pairal i el Centre Esportiu dels Serradells. Per a obtenir més informació sobre aquestes propostes encarades a la gent gran de la parròquia, únicament cal accedir al web del Comú o bé dirigir-se presencialment al Punt d’Informació. Els preus oscil·len entre els 15 i els 18 euros per trimestre, en funció de la tarja de què es disposi.
 
Parlàvem al principi del text de coses que es diuen...: Mai no es tard per aprendre i sempre hi ha coses noves per a descobrir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT