PUBLICITAT

SANT JULIÀ DE LÒRIA

L’UdA exhibeix un augment del 10% d’alumnes per a aquest curs

Un màster de Turisme Cultural, gran novetat per al present curs

Per IVÁN ÁLVAREZ

Miquel Nicolau, Toni Martí i Montserrat Gil presidint l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic, ahir.
Miquel Nicolau, Toni Martí i Montserrat Gil presidint l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic, ahir. | Tony Lara
La Universitat d’Andorra va treure el precinte del nou curs acadèmic 2015-2016 amb un augment del 10,73% de matriculats, pel que fa al gruix de l’alumnat, i d’un 12,08% d’estudiants de primer curs. A l’anterior període lectiu es van matricular 149 nous alumnes, pels 167 d’aquest exercici que ara s’enceta i, pel que fa al total d’estudiants, s’han passat dels 438 del 14-15 als 485 del nou curs. Aquestes dades corresponen als estudis reglats i, per tant, no s’inclouen els 1.000 alumnes que configuren la formació continuada. Per tant, l’UdA acollirà prop de 1.500 alumnes durant aquest nou programa. 
Un cop va finalitzar l’acte i el lliurament de diplomes,  a 27 dels alumnes que el curs passat van obtenir les seves titulacions d’estat, el rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, es va mostrar molt satisfet pel repuntament de la xifra de l’alumnat en la formació reglada, ja que en els darrers deu anys hi hagut un augment «considerable» d’alumnes. «Estem al límit d’estudiants i també encara ens queda poder créixer en altres titulacions», va apuntar. La recerca, també, va ser un dels temes que des del rectorat i des del ministeri es van subratllar amb insistència. Nicolau va reconèixer que aquesta, la de la recerca, «és la part que tenim menys desenvolupada i, per la qualitat de la Universitat i per convertir la institució en un desenvolupador de projectes en el país i l’entorn, cal fer un pas endavant en aquest sentit. La recerca demana més inversió i, per això, estem treballant en projectes europeus, amb altres institucions i universitats». 
En aquest sentit, el ministre d’Educació i Ensenyament, Èric Jover, va afirmar que cal consolidar el projecte de la Universitat, fer una mirada al futur i «apostar per diferents vies, com la recerca i la internacionalització. Aquí, l’UdA té un rol a jugar molt crític pel que fa a la diversificació de l’economia i gràcies a ells hem d’obrir el nostre capital humà». Jover va apuntar que «l’acord d’associació ha de ser una prioritat per a la societat i, sobretot, per als nostres joves estudiants  i generacions futures que han d’aprofitar el mercat interior de la Unió Europea». 
 
Nou Master MIRO/ Una de les novetats d’aquest curs és la implantació del nou Màster MIRO en turisme cultural, un programa transfronterer dissenyat per la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD) i en el qual també participen la Universitat d’Andorra, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Pierre et Marie Curie de París i l’Institut de Ciències Polítiques de Tolosa. L’obertura oficial d’aquest màster es va celebrar a Perpinyà, el passat 15 d’octubre, amb la participació de tretze alumnes. Nicolau va explicar que «es un  màster virtual amb estades presencials, centrada en el turisme cultural i amb una durada de dos anys».  El rector va indicar que «és un projecte ambiciós i que teníem moltes ganes d’iniciar perquè el turisme és la part central de la nostra economia» i, a més, va puntualitzar, «no serà l’únic». Per part seva, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, va destacar la internacionalització i la recerca com les principals prioritats per al futur de l’educació.
Finalment, el cap de Govern, Toni Martí, va edificar el seu discurs al voltant de la importància de l’acord d’associació. Martí es va dirigir a la platea del Centre de Congressos de Sant Julià i va apuntar la voluntat del Govern de fer gran el projecte universitari i d’impulsar l’ensenyament com a motor del creixement social. 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu va parlar d’un sector educatiu compromès amb l’obertura de l’economia andorrana i també en la formació del capital humà. Martí va insistir en que «el progrés passa per l’acord d’associació i l’obertura econòmica».
PUBLICITAT
PUBLICITAT