PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El menú andorrà del Tour 2016 inclou Comella, Beixalís i Arcalís

La presentació a París confirma que la cursa vindrà de Vielha i acabarà a la Coma

Per RAFA MORA

L'etapa andorrana del Tour de França: de la Val d'Aran a Arcalís.
L'etapa andorrana del Tour de França: de la Val d'Aran a Arcalís.
La plana major del ciclisme internacional, amb alguna excepció com per exemple la del resident Joaquim Purito Rodríguez, era ahir a París per viure en directe la presentació del Tour de França de l’any vinent. El 2016 presenta una cursa similar a la de l’any anterior, muntanyenca i anivellada, amb dos contrarellotges, però amb la novetat andorrana en la seva llista de 21 etapes. La cita amb el Principat serà, com ja va avançar divendres passat el #GASS, el suplement esportiu d’El Periòdic d’Andorra, amb una etapa amb final a Arcalís que comptarà amb la pujada a Beixalís com a pas previ, tot i que abans el pilot també haurà de superar el coll de la Comella. La jornada 9 del 10 de juliol, diumenge, haurà sortit de Vielha, a la Vall d’Aran, amb el pas pels ports de la Bonaigua i del Cantó, abans d’entrar en territori andorrà.

Andorra ja sap el recorregut que tindrà el pilot al seu territori en la 9a etapa, la del diumenge 10 de juliol, però també que la sortida del dimarts dia 12 es farà des del Clot d’en Privat, a Escaldes-Engordany. El dia de descans, sense sorpreses, es mantindrà el dilluns 11. El Tour acabarà així la primera setmana de competició al Principat, i començarà la segona des de terres andorranes.

Com va avançar aquest rotatiu en el seu suplement esportiu #GASS del passat divendres, la cursa del 10 de juliol sortirà des de Vielha, a la Vall d’Aran, i completarà 184km fins a la meta situada a la Coma d’Arcalís. Es pujaran cinc ports de muntanya, això és la Bonaigua (13,7km de llarg, amb 6,1% de desnivell mitjà i el cim situat a 2.072 metres d’altitud) per sortir de la Vall d’Aran, així com el Cantó (19km, amb 5,4% de desnivell i 1.721 metres d’altitud final) per baixar a l’Alt Urgell. Des d’aquí, Adrall, Montferrer, la Seu d’Urgell i entrada directa a Andorra per la frontera del riu Runer, amb el pas de la cursa per Sant Julià de Lòria i a Andorra la Vella ascendir el port de la Comella (4,2km, 8,2% de desnivell i el cim als 1.347 metres), catalogat per l’organització del Tour com de segona categoria.

Això serà ja el quilòmetre 143. Des d’aquí, baixada per Engolasters per agafar novament la carretera general i pujar cap a Encamp i a partir del túnel de la Bartra girar cap a Vila d’Encamp per iniciar les dures rampes de la collada de Beixalís (6,4km al 8,5%, amb uns primers quilòmetres que superen el 10%, i amb el cim situat a 1.796 metres). El descens d’aquest port portarà el pilot cap a Ordino –no s’ha especificat si es passarà per Anyós i la Massana o anirà per l’Aldosa directe al poble ordinenc–, per iniciar la pujada a Arcalís que, segons el Tour de França, serà una ascensió de 10,1km a una mitjana de 7,2% de desnivell, sent les rampes més dures al Serrat, i amb el cim a 2.240 metres.

Després d’aquesta etapa, el Tour descansarà l’11 de juliol amb els equips allotjats a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, per sortir al dia següent, dimarts 12, des del Clot d’en Privat escaldenc, en la 10a etapa, direcció Revel superant abans el port d’Envalira.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT