PUBLICITAT

Andorra la Vella

El PS proposa una rebaixa a 10 anys de l’accés a la nacionalitat

Els socialdemòcrates confien que aquest cop Martí «doni suport» al debat parlamentari»

Per JOAN RAMON BAIGES

López i Alís repassen els documents abans d’iniciar la roda de premsa per presentar la proposició de llei.
López i Alís repassen els documents abans d’iniciar la roda de premsa per presentar la proposició de llei. | TONY LARA
El PS ho torna a intentar per tercer cop i ahir va entrar a tràmit parlamentari una proposició de llei qualificada de modificació de la llei qualificada de la nacionalitat del 1995. La principal novetat és que aquest cop els consellers del PS adscrits al grup mixt proposen que l’accés sigui possible als 10 anys de residència, en comptes del 15 que contemplaven les anteriors iniciatives legislatives que no van prosperar.
El president del PS, Pere López, va justificar aquest nou intent en l’esperança que el cap de Govern, Toni Martí, «recuperi la promesa incomplerta en l’anterior legislativa» i permeti, almenys, que el text sigui pres en consideració, facilitant d’aquesta manera el debat d’una qüestió que aixeca passions en el món polític i social.
Els socialdemòcrates han fet una aposta valenta en rebaixar a 10 els anys de residència a Andorra per poder accedir a la nacionalitat. De fet, López va al·ludir de nou al cap de Govern confiant que tingui una bona predisposició a afavorir el debat sobre la naturalització i que el criteri de l’Executiu sigui favorable per a la proposició de llei. Cal recordar que en l’anterior legislativa Martí es va mostrar partidari d’aquesta rebaixa, però va declinar portar el debat al Consell General per les reticències de molts consellers de la majoria.
El conseller Gerard Alís va donar alguns detalls de la proposta del PS. Per exemple, els deu anys de residència no hauran de ser ininterromputs, i només durant els darrers cinc anys s’exigeix una residència continuada a Andorra, «per facilitar els tràmits d’aquella gent que marxa una temporada i que després torna al país». En la mateixa línia, el PS defensa la naturalització amb cinc anys de residència dels joves que hagin cursat íntegrament l’escolaritat obligatòria a Andorra.

Motivacions / López va esgrimir tres raons que han impulsat la iniciativa. La primera està motivada perquè «l’actual legislació és insatisfactòria si la interpretem en termes d’integració» que impedeix, segons el conseller, que molts ciutadans puguin accedir a la política nacional. La segona fa referència al desig d’homologació amb els criteris internacionals i les recomanacions del Consell d’Europa, que fixen en 10 els anys de residència. «S’han fet homologacions en els àmbits de l’economia i les finances, i crec que també s’ha d’actuar en allò que afecta als drets i les llibertat», va aclarir López.
La tercera és una motivació política. El president del partit va recordar que el PS ja ho ha intentat dos cops anteriorment, i que Martí s’havia compromès a abordar la qüestió abans que finalitzés l’anterior mandat. «No és la primera vegada que Martí incompleix allò que diu», va sentenciar López en la roda de premsa.
El primer objectiu del PS és la presa en consideració de la proposició, el que permetria un debat parlamentari en el qual els consellers socialdemòcrates estarien disposats a discutir els nombre d’anys exigits. Pel que fa a la doble nacionalitat, el PS considera que s’ha de desvincular d’aquest debat

CINCA, MOLT DUR / El ministre Portaveu, Jordi Cinca, va acusar ahir el PS d’explotar l’oportunisme polític amb la seva proposició sobre la nacionalitat. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, durant el torn de preguntes dels periodistes, Cinca es va referir a la iniciativa com «un clàssic, havent-hi eleccions d’aquí dos mesos».
De les explicacions del ministre es pot extreure que no hi haurà suport: «És un tema amplíssimament debatut i recurrent i la postura del Govern ja se sap. No conec el contingut del projecte de llei i ja el valorarem, com també farà el nostre grup parlamentari». En la mateixa línia argumental, el ministre demòcrata va considerar que el PS intenta treure «rèdit polític més enllà de que prosperi o no la proposició de llei».
El ministre va opinar que no és el moment adequat: «No és una qüestió transcendent en aquests moment ni un tema menor que es pugui resoldre ràpid».
Cinca va seguir en la crítica al PS «que tant demana diàleg i consens i que no ens ha proposat cap diàleg en aquesta qüestió; però com que l’escenari no ha canviat en res em costa pensar que hi hagi una altra voluntat que la de remoure perquè duen pensar que els hi aporta un rèdit polític». Les paraules de Cinca auguren un curt camí al text del PS

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT