PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les beques ARA reben un 35% més de beneficiaris i passa a tenir-ne 56

El desè cicle augmenta també el pressupost a 234.375 €, però no s’equipara al número d’atletes

Per Iván Moure

El desè cicle de les beques d'Alt Rendiment Andorrà, presentat ahir a l'edifici administratiu de Govern.
El desè cicle de les beques d'Alt Rendiment Andorrà, presentat ahir a l'edifici administratiu de Govern. | FONT: EL PERIÒDIC
Totes les pistes que va suggerir el programa de beques d’Alt Rendiment Andorrà (ARA) corresponent al curs passat s’estan corroborant en el 2015-2016 que acaba de començar. 
 
En el novè cicle es van retirar tres referents: la biatleta Laura Soulié, l’esquiador d’alpí Kevin Esteve i la corredora d’esquí de muntanya Sophie Dusautoir. Però per contra, es va disparar substancialment el número de joves promeses, els més petits en rebre ajuts del Govern –després de l’esport estudi–, de 15 a 22. En el desè cicle s’ha confirmat el relleu generacional, ja que molts d’ells han pujat al programa de promeses per evolució i mèrits esportius, i aquest passa de 7 a 24. Això afecta al número total del programa ARA, amb un increment substancial de 36 a 56 esportistes. La xifra ha pujat un 35,7%. 
 
Paral·lelament a això hi ha el pressupost global, que també augmenta però no de manera equiparable al número d’atletes. Així doncs ha passat de 199.914 € a 234.375 €, amb un augment del 14,7%.
 
Aquesta millora denota un gran estat de salut de l’esport andorrà, principalment perquè els esportistes dels programes promesa i jove promesa estan en una franja d’edat perillosa a nivell esportiu, ja que molts d’ells abandonen l’esport per centrar-se en els estudis. Dos casos claríssims de fa no gaire són els d’Artur Pallàs, i Ferran Huertas, que van penjar els esquís al 2011 perquè començaven els estudis universitaris i cobraven com a joves promeses. 
 
A poc a poc, això està deixant de succeir,  segons va assegurar ahir Jordi Beal, el secretari d’Estat d’Esports: «La tasca d’aquest departament amb les federacions és cada vegada més estreta i anem augmentant les possibilitats per als nostres esportistes de col·locar-los fora del país quan arriba aquesta edat tan difícil». 
 
És el cas del nedador Pol Àrias, que està a Font Romeu o el pilot de motociclisme Xavier Cardelús, que va canviar el CAR de Sant Cugat per la Blume, una residència de gran prestigi internacional a Barcelona, de les que  més clients andorrans en l’actualitat. Aquest any la velocista Cristina Llovera marxa a Londres a estudiar i la nedadora Nàdia Tudó, als Estats Units. Totes dues continuen compaginant esport i estudis, a més d’entrar directes en el programa de promeses gràcies als seus mèrits esportius, sense passar pel de joves. Els que sí han donat el salt progressiu són els esquiadors Carmina Pallàs, Sara Raméntol, Robert Solsona, Xavier Salvadores, Ireneu Esteve, Mati Vargas, Àxel Esteve, Josh Alayrach, Maeva Esteve; el nedador Pol Àrias; la karateca Sandra Herver; i el taekwondista Jorge González.
 
Mirant més avall, cal aplaudir que es manté la xifra d’estudiants de primària i secundària que estan entrant en el ritme competitiu. Un atleta més s’ha afegit del batxillerat esportiu (de 18 a 19) i un altre en esquí estudi (de 68 a 69).
 
GUTIÉRREZ, MARÍN I TEIXIDÓ, ATLETES TOP RECOMPENSATS

A la cúspide de la piràmide de les beques ARA, el programa elit, també hi ha una progressió respecte al novè cicle. Continuen sent els cinc mateixos  però dos d’ells, Ferran Teixidó i Mireia Gutiérrez, cobren més simplement perquè han fet millors resultats. De fet, ells dos i Lluís Marín s’han guanyat una beca premi. La Mimi, 6.000 euros pel 20è lloc en la Copa del Món femenina, consagrant-se com una esquiadora d’alpí top; Marín, 8.400 pel 5è lloc en la Copa del Món d’snowboardercros; i Teixidó 4.500 per obtenir el 3er lloc del podi en la Copa del Món vertical de curses de muntanya. I això que, segons Beal: «En els tres últims anys hem endurit els criteris perquè volem tenir més presència en el top dels rànquings mundials».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT