PUBLICITAT

Andorra la Vella

Clam de la CEA contra el Govern: «Es parla molt, però no es concreta»

La Confederació exigeix més «seguretat jurídica» perquè «la catifa vermella no tingui arrugues»

Per RAFA MORA

Altimir, durant una roda de premsa a la seu de la Confederació Empresarial Andorrana.
Altimir, durant una roda de premsa a la seu de la Confederació Empresarial Andorrana. | TONY LARA
Al Govern d’Andorra li ha sortit un altre problema. Més enllà del dia a dia de la gestió nacional, i més enllà del cas BPA, ahir els empresaris van mostrar el seu «descontent», que no «insatisfacció», amb l’Executiu pel que consideren un excés de paraules, però amb pocs fets. «Es parla molt, però no es concreta, els discursos no funcionen en l’empresa», va manifestar ahir en roda de premsa el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, que va demanar, per enèsima vegada, que hi hagi reformes per tenir «seguretat jurídica en l’horitzó»: «Aquest Govern, el partit, ja apuntava la reforma, i han passat quatre anys i mig no s’ha fet».
 
La CEA ha enviat al Govern, i també als grups parlamentaris, el que consideren les «mesures urgents d’activació econòmica» que s’haurien d’aplicar pel bon funcionament de l’economia. Un document que signen totes les comissions de la Confederació d’empresaris. «El Govern ha tingut problemes greus aquest any», va dir Altimir en referència a la crisi financera esdevinguda per l’esclat del cas BPA, «però hi ha coses que s’han deixat al calaix». «Fa cinc anys que se’ns havia de presentar un esborrany del Codi de Relacions Laborals», i això ha generat en el si dels empresaris «insatisfacció no, però sí descontent». 
 
Des de la CEA es va plantejar la necessitat de tenir «seguretat jurídica», i es va posar com a exemple del que consideren la «inseguretat» actual que l’empresari té panorames constantment canviants. «Que el Govern plantegi l’augment de les cotitzacions genera inseguretat jurídica, volem un període de temps estable i clar, perquè sense seguretat jurídica no vindran tantes inversions», va manifestar Altimir ahir. El president de la CEA va afirmar que aquesta seguretat que reclamen només vindrà dels «pactes polítics» i del que considera que ha de ser un «pacte nacional»: «Posem una catifa vermella perquè vingui la inversió però aquesta catifa és plena d’arrugues, no tenim molt clares les regles del joc per als pròxims 15-20 anys».
 
Reunió amb el Govern, dimarts vinent / El pròxim dimarts hi haurà una reunió entre la Confederació Empresarial i el cap de Govern. En aquest moment s’hauran de tractar els neguits dels empresaris, però també Antoni Martí donarà el seu punt de vista. Ahir, en un recés de la sessió del Consell General, va afirmar en declaracions a RTVA que «no es poden quadrar els comptes de l’Estat, que es quadrin d’una forma meravellosa, tenir una sanitat i que s’autofinancïi... No hi ha miracles». 
 
La Candelarització i les demandes / Però és que els empresaris demanen començar des de sota, i això és, segons la CEA, una «candelarització», perquè «hi ha temes que estan parlats des de fa anys i s’han d’executar».  I entre els temes que la Confederació considera clau abordar, n’hi ha molts i diversos. Des del casino, que el reclamen, fins l’heliport, a la formació –van mostrar la seva satisfacció per l’escola d’hostaleria que es va anunciar el dia anterior a Sant Julià de Lòria–, però també la representativitat de totes les forces econòmiques i socials –«avui la CEA sap a què i a qui representa, però no és així a nivell sindical, s’ha de saber quina és la representació sindical», van afirmar, tot destacant l’eterna petició d’un Consell de Treball a Andorra–, o d’altres temes com ara racionalitzar la CASS, augmentar l’edat de jubilació fins els 67 anys –«adaptar-nos a la biologia»–, aprovar una llei del turisme per evitar intrusisme o estudiar i avançar en l’oci nocturn. «Es legisla pensant en el present, i no en el futur, i pensant en el futur és el que ens donarà seguretat jurídica», va assegurar Altimir. Els empresaris demanen al Govern les seves solucions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT