PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’horari fixat «dificulta» als funcionaris mirar la seva simulació

Divendres es reunirà la Plataforma Sindical per valorar la situació

Per IVÁN ÁLVAREZ

Una treballadora comprova unes dades darrera del mostrador de Tràmits, en una imatge d’arxiu.
Una treballadora comprova unes dades darrera del mostrador de Tràmits, en una imatge d’arxiu. | Tony Lara
Els empleats de la funció pública ja poden, des d’ahir que va ser el primer dia, conèixer quina serà la seva pensió estimada resultant amb el nou sistema de càlcul. El Govern va informar als interessats que la consulta s’hauria de fer, obligatòriament, de forma presencial al servei de Tràmits de l’edifici administratiu, amb un horari de dilluns a divendres de 8:00 a 17:00 hores i que tenien 30 dies –fins el 29 de novembre– per realitzar aquesta consulta. Aquest horari establert i el fet que sigui de manera presencial, però, dificulta que molts treballadors puguin acudir a conèixer la simulació de la seva pensió. 
Aquest és el cas del portaveu de la Plataforma Sindical, Gregori Gutiérrez, que va comentar ahir que «no he pogut anar encara a buscar la meva. Els horaris que han posat són una mica estranys per ser personal de l’administració. Hem d’anar a buscar el nostre càlcul, en persona, a tràmits, a una finestra única i que coincideix plenament en el nostre horari laboral». «Hi havia maneres més senzilles de facilitar aquesta informació a la gent, sincerament», va assegurar el portaveu de la Plataforma. En aquest sentit, el membre sindical va apuntar alguna alternativa com «rebre l’estimació en un sobre a la feina, ja que el fet que sigui presencial també ho dificulta tot».
Gutiérrez va afirmar amb contundència que «evidentment, celebrem que, per fi, hagi arribat la simulació, però, gairebé mig any més tard i ja no es pot parlar ni de retard». «Això s’hauria d’haver tingut al mes de juny, quan va sortir la llei, no ara, gairebé al mes de novembre», va indicar Gutiérrez, en referència a l’entrada en vigor el passat 1 de juny de la nova Llei de les pensions de la funció pública. 
Des de l’arribada d’aquesta llei, els representats de la funció pública han lluitat per reclamar aquestes projeccions estimades de la jubilació d’acord amb el que ja tenen acumulat a la CASS, a través de l’antic sistema i amb l’aportació que es fa amb el mou mètode. Unes projeccions que no contenten al col·lectiu, perquè, com va indicar el portaveu de l’USdA, Joan Torra, «aquestes projeccions no se les creu ningú». «Fins a la jubilació obligatòria és el 2% i, per exemple, un empleat que cobri 2.000 euros, d’aquí 10 o 15 anys, segons les previsions, passaria a cobrar 4.000. En aquest temps et doblen el sou i això no s’ho creu ningú», va remarcar Torra.
El portaveu de l’USdA, també, va afegir que «hem detectat que hi haurà bona part dels funcionaris que participen en el 3% i deixarem de fer-ho, perquè el Govern ens ha enviat una resolució on diu que tots els funcionaris que porten 25 anys o estan 5 anys per sota de l’edat marcada per prejubilar-se, entren en una transitòria tercera i afectaria a unes 500 persones». 
 
«Estem perdent la paciència»/ Gutiérrez va tornar a prendre la paraula i va explicar que «queden moltes coses penjades encara i no sabem cap a on hem d’anar. Coses com la Comissió de seguiment del pla de pensions, no hi ha cap comissió definitiva, no tenim reglament definitiu, i hi ha un silenci administratiu de funció pública en aquest aspecte». El portaveu de la Plataforma Sindical va explicar que fa una setmana que han adreçat una carta al secretari d’Estat de la Funció Pública, Joan Blasi, i encara no han obtingut resposta. Gutiérrez va comentar indignat que «jo sóc secretari d’Estat i rebo una carta així, intento donar una resposta el més ràpid possible. A la carta parlàvem de ‘menystenir al funcionariat’ i no sé si la seva actitud ja demostra que sí que hi fan». A més, es va mostrar molt taxatiu a l’hora d’assegurar que «estem ja una mica cansats i, sincerament, estem començant a perdre la paciència». 
El portaveu va explicar que a la carta demanaven «que hi hagués un reglament a la Comissió de seguiment del pla de pensions i que no enteníem el retard de la seva resposta si ja feia 20 dies des que van anotar les esmenes. També recordàvem el tema de les simulacions, que ja han arribat, i el tema de la comissió gestora». En aquest sentit, Gutiérrez va recordar que «fa cinc mesos que s’ha iniciat un pla de pensions, que hi ha gent que està pagant un 3% del seu salari i no tenim res, ni una comissió, ni una entitat gestora. Està tot pel terra». El representant sindical subratlla que «és el Govern qui ha de fer el primer pas, nosaltres no podem fer res. La llei ho marca així i nosaltres seguim insistint, fem les esmenes en quatre dies per no alentir el procés, però ells van a un altre ritme». 
 
Divendres, reunió de la Plataforma/ Aquest divendres, a les 17:00 hores, la Plataforma es reunirà per valorar la situació i plantejar quines passes han de fer a partir d’ara i, evidentment, segons apunta Gutiérrez, el to de la reunió i les decisions que es prenguin aniran directament relacionades a si ha arribar la resposta del secretari d’Estat o no. Torra va puntualitzar que esperaven que «divendres de la propera setmana es puguin tenir noticies de la comissió consultiva per saber si accepten els canvis i les esmenes que van indicar al reglament». 
Gutiérrez, finalment, va insistir en que «a nivell de sindicat se’ns està acabant molt la paciència i no sé quines accions prendrem. Nosaltres som treballadors de l’administració i si fem les coses tan malament com ho estant fent ara, ja ens haurien obert un expedient disciplinari i ens haguessin tocat la cresta. Tenim armes, però costa».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT