PUBLICITAT

LA MASSANA

Objectiu: mercat laboral

El Cos de Voluntaris de la Natura tanca la seva tercera promoció

Per IVÁN ÁLVAREZ

A la finalització de l’acte del lliurament de diplomes, participants, col·laboradors i personalitats van posar per a la foto de família, ahir.
A la finalització de l’acte del lliurament de diplomes, participants, col·laboradors i personalitats van posar per a la foto de família, ahir. | Tony Lara
«La finalitat no és només la de fer un curs formatiu, sinó que aquest aprenentatge permet una nova oportunitat als joves per entrar al mercat laboral». Són paraules de la consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de la Massana, Jael Pozo, que va informar que el 70% dels alumnes que finalitzen el curs de Cos de Voluntaris per la Natura (CVN) s’han incorporat al món laboral i el 15% han reprès els estudis per continuar formant-se. 
En aquesta tercera edició del curs s’han graduat vuit joves –dels 12 que van iniciar aquest aventura al febrer–, que sumats als participants en les dues edicions anteriors, ja fan més d’una trentena. L’acte de reconeixement dels joves graduats va ser presidit pel cònsol major, David Baró, que va felicitar als vuit alumnes per la seva constància i pels magnífics treballs d’enjardinament i de manteniment tant dels diferents espais públics com del parc natural del Comapedrosa, i va exposar que «som un país de muntanya i ens calen professionals per mantenir els nostres boscos i muntanyes».
En aquesta edició es van incorporar als estudis les pràctiques amb el Cos de Banders i, a més, es van ampliar les hores de suport i es van introduir millores en les tutories. 
 
750 hores de curs/ Enguany, tal i com va explicar Pozo, els graduats han realitzat 300 hores teòrico-pràctiques i 450 hores de treballs en benefici de la comunitat, com treballs de jardineria d’embelliment de la parròquia, neteja forestal, gestió de les unitats pastorals, col·laboracions a Andoflora, participació en la millora dels jardins de l’Escola Especial de Nostra Senyora de Meritxell, tasques de manteniment del parc natural i suport al Cos de Banders. Els vuit joves graduats desprenien aquesta il·lusió de qui sap que està davant d’una gran oportunitat per encarar el seu futur professional i gaudien cada segon d’aquest porció de protagonisme que s’han guanyat amb el seu esforç durant el curs i que ahir van abraçar amb els seus amics i familiars al Teatre de les Fontetes.
Rialles, comentaris, confessions, les cares dels protagonistes parlaven per si mateixes i els ulls de tots ell brillaven quan vaig pujar a l’escenari a recollir el seu diploma. Dos d’ells, amb una intensitat especial perquè, per primer cop, durant l’acte de lliurament, el Cos de Voluntaris va decidir fer una menció especial per a dos dels alumnes, Àlex Rodríguez i Richard Cerqueira, als quals l’equip tècnic i docent va voler fer un reconeixement públic per la seva actitud i implicació en tot el procés d’aprenentatge.
 
Les llàgrimes d’Àlex Mata/ L’instant més emotiu de l’acte el va protagonitzar el tutor del curs i tècnic del departament, Àlex Mata que, fins i tot, es va veure obligat a realitzar alguna pausa durant el seu discurs embargat per l’emoció. Amb una veu tremolosa i visiblement ennuegat pels nervis i l’excitació, Mata va afirmar que l’experiència ha estat «molt dura, però absolutament enriquidora i que tot esforç mereix la pena i compensa». 
El tutor, dirigint-se als vuit alumnes, va explicar que «val molt la pena estar amb vosaltres i crear nous amics durant el camí. Em sento com un pare que veu que el seu fill ha nascut, ha crescut i ara comença a caminar i es fa gran. «És un dia molt emotiu. El primer que vaig sentir quan us vaig conèixer va ser una forta càrrega emocional perquè, com cada any quan comencem amb la primera xerrada, vaig pensar que ‘com nassos m’havia tornat a ficar en aquest sarau’», va afirmar Mata. 
A més, va voler destacar els esforços que han fet els alumnes per assolir els objectius fixats i es va comprometre a continuar donant suport, juntament amb tot l’equip docent del CVN. El responsable va fer servir una metàfora per explicar els seus sentiments des de fa tres anys que es va engegar aquest projecte i va assegurar sentir-se com «Atlas, el deu grec que aguanta el món amb la seva esquena i, ara, gràcies als col·laboradors i a la nova gent que s’ha anat implicant em sento molt més descarregat i tranquil». 
Els col·laboradors, precissament, també van mantenir un paper actiu durant el curs: Carisma, Fundació Bomosa, Assegurances Generals i Creu roja Andorrana van posar el seu granet de sorra i, tal i com va remarcar ahir David Baró, van mantenir una implicació des de l’inici del projecte, tant a nivell tècnic com formatiu, a través de de diversos ministeris: Educació i Joventut; Justícia i Interior; Economia i Territori; Salut i Benestar; i Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.
Un projecte, el del curs del Cos de Voluntaris per la Natura que «esperem que pugui seguir tenint continuïtat», com va apuntar la consellera Pozo. La cirereta del pastís, el lliurament dels diplomes i la foto de família amb el mític We are the Champions de Queen sonant a Les Fontetes. 
Un tema reivindicatiu, motivador i tan arrelat a un títol esportiu que va escenificar la cloenda a nou mesos d’aprenentatge, emocions i experiències per aquests vuit joves que esperen començar a dibuixar el seu camí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT