PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

500 funcionaris amb pensió vitalícia poden deixar la mútua

El ministre portaveu recorda que la llei fixa els paràmetres de les simulacions i que els treballadors ho sabien

Per E. J. M.

El funcionariat va assistir a la sessió del Consell General en què es va votar la nova llei de pensions.
El funcionariat va assistir a la sessió del Consell General en què es va votar la nova llei de pensions. | TONY LARA
Al’endarreriment de rebre les simulacions i a les queixes de les projeccions calculades, al pla de pensions de la funció pública se li suma un nou entrebanc: 500 treballadors de l’Administració pública podrien abandonar la mútua ja que el fet d’aportar-hi un percentatge del seu sou no es traduirà en un augment de la futura pensió de jubilació. El portaveu de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Joan Torra, va insistir ahir que «500 funcionaris poden sortir de la mútua de cop».
 
Torra va explicar que els treballadors públics que porten 25 anys o més a l’Administració «tenen pensió vitalícia» i va posar com a exemple un bomber, que es pot prejubilar als 55 anys amb el 50% del salari. Els sindicats van aconsellar tothom a participar en el nou sistema de pensions però ara, coneixent que en aquests casos la pensió no augmentarà, «no els val la pena i potser en sortiran». Divendres hi ha convocada una reunió de la Plataforma Sindical i s’exposarà aquesta qüestió.
 
El portaveu sindical, a més, va reiterar que el nou model de càlcul de la pensió «és complex» i que «no aclareix quant cobrarà cada funcionarà». La crítica és que la projecció «s’ha fet a futur» assumint que el salari públic s’incrementarà un 2% anual (quan fa set anys que els sous estan congelats, sense augment de l’IPC) i presumint «un 3,5% de rendibilitat anual» del fons de pensions. En conclusió, que les projeccions no són clares i els funcionaris tenen seriosos dubtes de quina serà la pensió real quan es jubilin.
 
A aquests interrogants va respondre ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que, tot i admetre que la funció pública no està sota les seves competències, va recordar que «els paràmetres de la simulació estan a la llei», referint-se a la Llei 23/2014, del 30 d’octubre, qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública. «La llei defineix com s’havia de projectar el salari, amb l’increment del 2% anual, com s’havia de projectar el rendiment del pla de jubilació en què participen l’Estat i els treballadors, els percentatges de tres més tres, com es feia el càlcul del meritat... Tot està parametritzat, per tant, la simulació respon al que diu la llei. Una altra cosa és si la gent n’era conscient», va concloure.
 
Càlcul a l’alça / Torra va admetre que el càlcul de les simulacions s’explica al text normatiu, publicat al BOPA, però no comparteix com s’han fet les simulacions ja que considera les projeccions irreals. Per posar un exemple, el portaveu sindical va comentar un hipotètic cas d’un company que cobra actualment 3.000 euros mensuals i al qual li queden deu anys per jubilar-se. Segons la simulació, en una dècada el seu sou serà de 4.500 euros al mes i la pensió serà de 2.900 euros. «Ningú s’ho creu això!», va considerar.

«El Govern ha jugat la carta d’estafar el funcionariat», va resoldre Torra. En canvi, el ministre Cinca va admetre que la «llei preveu una progressió salarial generosa». El treballador, quan es jubili, podrà escollir entre la projecció que defineix la llei o segons el salari mitjà dels últims 15 anys. «Ja es preveu implícitament que potser algun funcionari, gràcies a una progressió dins de l’Administració molt important, pugui obtenir unes millores salarials per sobre de les que s’han previst de manera lineal», va matisar.
 
El funcionari va assegurar que el plec de bases que s’està redactant perquè la comissió de seguiment del pla de pensions adjudiqui una gestora per als fons aportats per treballadors i Govern «no va encaminat cap al 3,5% de rendibilitat» i calcula un moviment de 100 milions d’euros anuals, suposant que tot el funcionariat aportarà un 3% del salari, i el Govern un 3% més per a cadascun. Torra va puntualitzar que «dels 2.000 funcionaris només hi participen un 70% i d’aquests 500 en poden marxar». Per tant, les empreses tindran en compte les xifres reals a l’hora de presentar les ofertes per gestionar el fons de pensions.
 
Torra també va reclamar que es mostrin els comptes on es guarden els diners aportats al fons de pensions des del mes de juny. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT