PUBLICITAT

Madrid

4.069 milions declarats a l’exterior per espanyols es troben a Andorra

El Principat consta entre els deu països on es troba més del 74% del patrimoni a l’estranger

Per EL PERIÒDIC

Imatge, capturada des de l’exterior, d’una de les instal·lacions dedicades al funcionament de l’Agència Tributària espanyola.
Imatge, capturada des de l’exterior, d’una de les instal·lacions dedicades al funcionament de l’Agència Tributària espanyola. | EL PERIÒDIC
Dels gairebé 91.000 milions d’euros que la ciutadania espanyola va declarar ostentar a l’exterior de les seves fronteres durant l’exercici 2.013, més de 4.000 milions es trobaven al Principat sota diferents formats patrimonials. En concret, Andorra concentrava béns i drets de residents al país veí per un valor total de 4.069 milions d’euros.
 
Els més de 4.000 milions assentats al Principat situen el país entre els deu estats del món on es troba gairebé el 74% del patrimoni d’espanyols declarats fora de les seves fronteres a través del model 720 de béns i drets a l’estranger, segons dades de l’Agència Tributària difoses per Europa Press. Les pertinències no nacionalitzades van ascendir a un muntant de 90.976 milions d’euros dipositats en forma de valors, drets, participacions, accions, institucions d’inversió col·lectiva i en comptes bancaris o de crèdit repartits entre 207 països. Andorra és la vuitena ubicació de la desena d’indrets on s’aglutina el 73,81% de les fortunes d’espanyols a l’estranger. 
 
Per tipus de béns i drets i tenint en consideració l’import declarat en comptes bancaris forans, no obstant, Andorra ocupa la cinquena posició, darrere de Suïssa, Bèlgica, el Regne Unit i d’Alemanya. És a dir, dels 15.000 milions d’euros que els espanyols reservaven en entitats bancàries distribuïdes fora dels seus límits fronterers, les andorranes en reunien 966 milions.
 
Valors i drets al Principat / L’informe en què l’Agència Tributària divideix els béns i drets declarats pels contribuents consta d’un apartat dedicat únicament als valors i drets amb què els residents a Espanya compten en altres llocs. També en aquest punt destaca el Principat. Més de la meitat de les possessions amb què els ciutadans del país veí compten a l’estranger, es declara en forma de valors i drets: 47.000 milions.
 
Dins d’aquesta àrea s’inclouen els ingressos en assegurances i rendes temporals o bé de caràcter vitalici, àmbit en què també destaca Andorra, que concentra 455 milions, només darrere de Luxemburg, país on els espanyols havien invertit al 2013 580 milions en rendes i asseguracions.
 
El model 720 de béns i drets a l’estranger, via de recent aplicació i ús amb què l’Agència Tributària investiga més de 7.000 contribuents, no inclou el Principat entre les primeres ubicacions en què els espanyols compten amb una segona residència. Malgrat això, i segons va assegurar el director de l’Agència Tributària d’Espanya, Santiago Menéndez, al 25è Congrés dels Inspectors d’Hisenda de l’Estat, Andorra sí que apareix entre el grup de països on els espanyols compten amb més inmobles, juntament amb Suïssa, Luxemburg, Singapur, Malta, Jersey, Gibraltar, Bahames i l’Illa de Man. 


La justícia espanyola segueix investigant Jordi Pujol, després de registrar-ne el despatx

Des que el passat 2013 es posés en marxa el model 720 de béns i drets a l’estranger, milers de contribuents espanyols han declarat 126.500 milions repartits entre més de 200 països. Amb la incorporació d’aquestes dades l’Agència Tributària va decidir obrir més de 7.000 anàlisis a contribuents preseleccionats per a comprovació inspectora per no haver presentat el model 720 o per contra haver-ho fet amb irregularitats. Jordi Pujol constava en aquesta llista de persones, si bé ara es troba el seu cas es troba en un estadi avançat.

De fet, aquesta setmana la Policia Nacional concloïa el registre del despatx de que Pujol Ferrusola compartia amb la seva secretària al carrer Ganduxer de Barcelona, d’on el cos de seguretat s’enduia sis caixes amb documentació, tal com informa l’agència de notícies espanyola EFE. Els efectius de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers també van cercar informació al domicili de l’acusat d’amagar a Andorra més de 40 milions d’euros –segons acusen diversos mitjans de comunicació espanyols–, d’on no van emportar-se res.

PUBLICITAT
PUBLICITAT