PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els agents, majors afectats pels delictes contra la funció pública

De 200 instruccions del 2014, 96 tenen a veure amb els funcionaris

Per EL PERIÒDIC

Un agent condueix un pres a la sala del Tribunal de Corts de la Seu de la Justícia.
Un agent condueix un pres a la sala del Tribunal de Corts de la Seu de la Justícia. | EL PERIÒDIC
La majoria dels delictes que el passat exercici es cometien en detriment de l’organització del Principat, és a dir, en contra de la pau i la independència d’Andorra, la seva funció pública i l’àrea d’administració de la justícia, una bona part perjudicaven les autoritats i els seus agents. Dels 200 procediments que el 2014 s’obrien en aquest sentit, gairebé un 50% concernien a infraccions que afectaven els funcionaris del cos de seguretat: 96 causes guardaven relació amb els treballadors de l’àmbit. 
 
Si bé dins de l’increment del 13% registrat en les conductes que atempten contra l’organització cal parar especial sobre el damnatge vers els agents–cosa que cada setmana es fa evident en la publicació del balanç de detencions, en què s’informa sobre les agressions a què han de fer front els policies en el desenvolupament de les seves funcions–, cal  no obstant destacar també l’obertura de 94 procediments per delictes contra l’Administració de justícia. En aquest àmbit, la majoria de causes obeeixen a obstaculitzacions d’execució de resolucions judicials (48), però també és alta la xifra de crebantaments de condemna, situada el 2014 en 23 expedients. La resta d’infraccions responen a enganys: l’any passat van fer-se nou denúncies falses, van simular-se tres delictes, dos testimonis de causes judicialitzades van ser acusats de mentir, així com dos intèrprets o pèrits, i un batlle va ser acusat de prevaricació.
 
Juntament amb els tres casos d’abús del lloc de feina dins l’administració, una omissió de persecució i l’encobriment d’un delicte menor, els actes contra l’organització del Principat van convertir-se en les sisenes infraccions més comeses, suposant un 4,2% de la criminalitat a Andorra. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT