PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

276 defuncions el 2014

La cremació de cossos guanya posicions enfront de la cerimònia d’enterrament

Per EL PERIÒDIC

Una sala de vetlles.
Una sala de vetlles. | ALEX LARA
L’any passat van morir 276 persones, una xifra lleugerament superior a la de l’any anterior –en què el Registre Civil va fer 271 assentaments registrals de defunció–, però que segueix la tendència de l’última dècada. De totes les defuncions, 129 van tenir lloc a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM). La dada positiva és que durant el 2014 van néixer 639 infants i, per tant, el creixement vegetatiu de la població –sense tenir en compte els moviments demogràfics– va ser de 363 persones. 
 
Tal com es desprèn de les dades publicades en la darrera memòria del Registre Civil (2013) i segons se’ns constata des dels serveis funeraris, la incineració ha anat guanyant posicions els darrers anys enfront de les cerimònies d’enterrament, sent la diferència de preus una de les causes, sobretot quan existeix la necessitat de desplaçament del difunt. Les xifres registrades recolzen el creixement de l’acte de cremació: el darrer lustre la preferència per la incineració ha crescut aproximadament en 20 persones, malgrat que la xifra de defuncions ha estat poc variable.
 
139a al rànquing de mortalitat/ A nivell global, Andorra es trobava el 2014 a la posició 139 pel que fa a mortalitat. És a dir, segons la informació oferida per IndexMundi, amb 3,7 morts per cada 1.000 naixements l’any passat, el Principat es troba enmig de la graella dels països amb un major nombre de decessos, dels 222 analitzats. No obstant, i segons les darreres dades, publicades per la revista mèdica britànica The Lancet el mes d’agost passat, Andorra segueix ocupant la primera posició en el rànquing que cataloga els estats per l’esperança de vida dels seus habitants en nàixer. Segons el mitjà, els ciutadans del Principat vivim una mitjana de més 80 anys, arribant fins als 71,7 amb bona salut.
 
L’arribada a una edat més avançada no es compensa, no obstant, amb un major nombre de naixements: la natalitat ha anat caient els darrers anys, augmentant-se la tendència amb l’inici de la crisi i situant Andorra en la posició 217 dels 226 països en què IndexMundi analitza el número de nouvinguts cada any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT