Sense defensa no hi ha res a fer

El MoraBanc torna a fer aigües en el joc defensiu i cau a la pista d’un Fuenlabrada encertat en els llançaments exteriors

Per ALBERT CANES

Daniel Clark segueix sense èxit a un Ivan Paunic que anota una safata tot sol i a plaer. | ACB Photo / A. Vicente
Si el joc defensiu és pobre, les opcions de victòria són mínimes. Aquesta és la idea amb la qual el conjunt de Joan Peñarroya necessita treballar de cara als següents partits si vol sumar més victòries. El Montakit Fuenlabrada va guanyar després d’anar per davant tot el partit aprofitant els molts errors defensius que van cometre els tricolors.

Tres minuts van haver de passar per veure la primera cistella del partit. En el quart inicial va ser clarament millor el Fuenlabrada, que va treure suc a les empanades defensives dels tricolors que recordaven en aquest punt a les de la setmana passada contra l’ICL Manresa. Els locals van tenir diverses situacions de llançaments exteriors en solitari, cosa que van aprofitar per prendre la primera màxima avantatge del partit de +8 (20-12) amb la seva anotació bastant repartida entre tots els jugadors. Tot el contrari que el MoraBanc, que en aquest primer quart només van anotar Betinho, Navarro i Jones, els més encertats de l’equip. Era preocupant que fins a cinc jugadors del MoraBanc van acabar els primers 10 minuts amb valoració negativa, tot i que el més preocupant va ser la lesió de Víctor Sada, que en una penetració va posar el peu damunt de Jones i es va torçar el turmell, cosa que el va deixar fora la resta del partit. Malgrat tot, la diferència no era tant gran després del que s’havia vist en el primer quart (20-14).

Una bona acció de dos més u de Jones, la segona en el partit, i una excel·lent recuperació en camp contrari de Navarro que va acabar amb triple de Bogdanovic va permetre un parcial de 0-6 en qüestió de segons favorable al MoraBanc. Però els jugadors del Fuenlabrada van trobar l’encert des de la línia exterior d’una manera extraordinària i van mantenir l’avantatge dels locals. Fins a sis triples van poder anotar en aquest segon parcial els de Zan Tabak, que pràcitcament només van sumar d’aquesta manera. Els tricolors, però, també van trobar encert en diverses situacions i van poder arribar a sumar 26 punts en aquest temps. Va ajudar que quan només havien transcorregut cinc minuts els tricolors ja tenien bonus en el seu favor i ho van aprofitar en vàries ocasions per sumar punts des de la línia de tir lliure. La cistella final de la primera part, però, va ser local en una penetració de Tabú que deixava el Fuenlabrada cinc per sobre (45-40) al descans. Betinho, amb 9 punts i 17 de valoració, era el més destacat dels tricolors. Navarro i Jones el seguien.

«És la defensa»

És el que recriminava molt enfadat i llançant la pissarra al terra amb ràbia Peñarroya al primer temps mort del tercer quart després de l’horrible començament dels seus jugadors en la part defensiva a la represa. Un parcial de 6-0 donava el tret d’inici i les tres cistelles van ser en punts amb un jugador que llançava sense cap mà a la cara. El tècnic estava molest amb la defensa, però tampoc hi havia gaire encert en atac. Més de tres minuts van necessitar els tricolors per fer la primera cistella del quart. Va ser gràcies a l’entrada a pista de Stojanovski, sense gaire brillantor durant els minuts previs, però que va animar el joc ofensiu de l’equip amb una assistència i una cistella. Tot i això, el Funelabrada estava molt còmode en atac i va assolir la màxima avantatge del partit amb un +13 (61-48). Bogdanovic va aconseguir reduir la diferència amb un triple i una safata abans d’encarar els 10 últims minuts del matx (61-53).

Wear tornava a posar la barrera psicològica amb un triple que deixava el Fuenlabrada 11 punts a sobre (64-53), però el MoraBanc va contraatacar amb un parcial de 0-8 gràcies a un triple de Schreiner, un de Stojanovski i una esmaixada de Betinho (64-61). Ernest Scott va tornar a posar tranquil·litat als locals amb cinc punts seguits en forma de triple i esmaixada. El partit va agafar una dinàmica en els últims minuts d’estira i arronsa. El Fuenlabrada anotava amb facilitat i semblava que deixava mort al MoraBanc, però el conjunt tricolor no es rendia i mantenia el marcador viu. Navarro va fer quatre punts seguits, però Sobin i Paunic tornaven a augmentar la diferència (73-65). Els de Peñarroya van donar una última empenta en els segons finals amb un triple de Schreiner i tirs lliures de Stojanovski i Clark, que deixaven en una possessió de diferència el marcador (74-72).

Betinho torna a fallar

A la cantonada, sol, en un tir semblant al de diumenge passat, el portuguès ho tornava a fer. Tornava a fallar un triple importantíssim que hagués posat per davant als tricolors a falta de 20 segons. El de Cap Verd va fer un bon partit, però va demostrar que els triples en instants finals no són la seva especialitat. Al final, Fuenlabrada va seguir empunyant pensant en el basquet average i va augmentar les diferències amb dos tirs lliures i una cistella final sobre la botzina de Tabu, el millor del Montakit (78-72).

Tercera derrota del MoraBanc en quatre partits que dificulten molt les aspiracions de l’equip. Bogdanovic va ser el màxim anotador amb 13 punts i Betinho el més valorat amb 20 de valoració. Per la part del Fuenlabrada, Tabu va ser l’MVP del matx amb 18 punts i 23 de valoració.
Amb el Barça a l’horitzó, el conjunt andorrà es complica l’inici d’una temporada que no pinta tan bé com s’esperava.