PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Polònia estén la mà en el camí cap a la UE

El suport a Andorra, emmarcat dins la inauguració del consolat polonès

Per IVÁN ÁLVAREZ

Tomasz Arabski, ambaixador de Polònia a Espanya i Andorra i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir
Tomasz Arabski, ambaixador de Polònia a Espanya i Andorra i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir | Emilio Prenas
L’ambaixador de Polònia a Andorra i Espanya, Tomasz Arabski, va abraçar la feina d’acostament a la Unió Europea que el Principat porta fent des de fa un temps. Polònia va formar part, fa més de 10 anys, de la nòmina de països de l’Est que van adherir-se a la UE i, per tant, es veu prou autoritzada i coneix la perspectiva amb què Andorra afronta les negociacions amb la Unió Europea per a l’acord d’associació. Arabski va estendre la mà i va apuntar que «des del nostre punt de vista, quan col·laborem amb Andorra amb diferents temes, també creiem que es positiu treballar junts en el camí cap a Europa. Estem pendents de com avancen les negociacions i pensem que la nostra obligació és ajudar a Andorra, per tal que el desig europeu arribi a bon port». 
En el marc de la inauguració del consolat de Polònia a Andorra celebrada ahir, Arabski va argumentar que «hi ha algunes especificitats comunes que són fàcils per arreglar» i altres que necessitarien «molt més debat per resoldre la situació» i que «Polònia es va adherir a la UE al 2004 i ara volem transmetre la nostra experiència al Principat per ajudar-los en aquest procés si ho necessiten».
 
20 anys de relacions diplomàtiques/ L’ambaixador polonès va apuntar que, properament, es compliran els 20 anys de relacions diplomàtiques entre Andorra i Polònia i aquesta obertura del consolat arriba en «un immillorable moment». Arabski va destacar que amb aquesta acció es dóna un nou impuls a les relacions bilaterals i que, per celebrar aquests 20 anys, s’ha convidat al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a realitzar una visita oficial. 
Per part seva, el ministre Saboya va fer una valoració molt positiva de l’obertura del consolat i va celebrar la tendència que es mostra darrerament de «la quantitat de països que mostren interès en tenir una presència continuada a Andorra». També va indicar que la vicepresidenta d’Afers Exteriors polonesa, absent ahir per raons logístiques, l’havia traslladat via telefònica «l’interès de Polònia per anar aprofundint les relacions diplomàtiques entre els dos països».  
A més, el ministre va exposar que «des de fa quatre anys hem signat convenis importants. Un acord sobre turisme al 2012, un altre sobre l’intercanvi d’informació que ja està en vigor i, fins dos cops, ens hem entrevistat amb la viceministra per prendre contacte al voltant de les negociacions d’Andorra amb la UE».
Saboya va destacar el paper turístic que pot jugar aquest pas diplomàtic i l’obertura del consolat polonès, amb Yolanda Solà com a cònsol honorària, ja que «és important per a la comunitat resident i tenim una progressió important de turistes de Polònia i estem en aquesta política de creixement amb un país que té un gran futur a Europa des del punt de vista de desenvolupament turístic», va apuntar.
En aquest aspecte, Arabski va explicar que «Andorra té oportunitats molt grans i hi ha moltes coses que poden fer junts. Tenim una cònsol honorària que pot ajudar a ampliar aquestes relacions i als polonesos residents al país, uns 35.» «Cada any augmenta el sector turístic i els habitants de Polònia interessats en viatjar a Andorra i volem que es potenciï aquesta sinergia i gaudeixin de la bellesa del Principat», va indicar. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT