PUBLICITAT

Encamp

Marsol acaba cedint

L’exministra accepta liderar la candidatura a Andorra la Vella, amb Marc Pons de segon

Per JOAN RAMON BAIGES

Els candidats demòcrates –excepte els de la Massana– en primera línia abans de la intervenció del president del partit.
Els candidats demòcrates –excepte els de la Massana– en primera línia abans de la intervenció del president del partit. | TONY LARA
Es respirava cert optimisme al Complex Socioesportiu d’Encamp, on DA va celebrar ahir a la nit un congrés per donar a conèixer les llistes definitives. Especialment perquè un nom, el de Conxita Marsol, va passar a ser el de la candidata a la capital, dilluns a la nit. No va ser fins a última hora que l’exministra va cedir davant la insistència dels seus companys i va acceptar encapçalar una candidatura amb (Marc Pons, que va ser elegit conseller al comú  per Cd’I) que se les tindrà que veure amb la nova aliança amb què Cd’I i Ld’A han sorprès el panorama polític.
Resolta la incògnita d’Andorra la Vella, ahir va quedar per desvetllar la de la Massana, que encara no estava tancada, però que està garantida. No ha pogut ser a la complicada plaça laurediana, on els demòcrates no tindran marca pròpia, encara que alguns dels seus militants  participen en la plataforma Laurèdia en Comú, que també ahir al vespre va decidir plantar cara a UL. El cap de llista de la plataforma és un independent, que va ser qualificat de «perfil fort» per fonts de l’agrupació. Això sí, el PS ha acabat desmarcant-se de la iniciativa, i ha passat de tenir el cap de llista (Bruno Bartolomé) ha desvincular-se.
Tornant a la candidatura de la capital, és important destacar un nom, el de Maika Nin –cinquè lloc-, responsable de finances de Cd’I. I també el de David Astrié –vuitè–,  assessor del Ministeri de Medi Ambient. La resta de candidatures són ja prou conegudes: Trini Marín i Marc Calvet, a Escaldes; Jordi Torres Arauz i Esther París, a Encamp; Josep Àngel Mortes i Gemma Riba, Ordino, i Josep Mandicó i David Palmitjavila, en solitari a la parròquia de Canillo.
El cap de Govern, lògicament, va ser l’últim en intervenir. I ho va aprofitar. Toni Martí es va dirigir als assistents per respondre a les «especulacions» que s’estan fent sobre el seu futur polític. «Continuaré amb el projecte fins el final, Andorra està vivint un dels moments més complicats de la seva història i és una qüestió de responsabilitat política», va assegurar amb unes paraules destinades a tallar amb els rumors. En la mateixa línia, va desmentir que hagi una cursa per ocupar el seu despatx: «El meu substitut està molt lluny de ser decidit».
Dit això, el líder taronja va redreçar el seu discurs per tornar cap el camí del discurs en clau comunal, encoratjant tothom a creure en el projecte i a treballar per «guanyar en cinc parròquies». Martí va defensar una sola Andorra perquè «no conec les cinc Andorres», i va renegar del parroquialisme mal entès».

«coherència» / En al·lusió als rivals polítics, va subratllar «la coherència» dels demòcrates allà on es presentem, defugint d’aliances i «incorporant independents que poden defensar el nostre projecte».
Per la seva banda el president de DA, Carles Torralba, va fer una defensa aferrissada de la visió que la formació té els comuns i de la política nacional, argumentant que «són una mateixa cosa, treballar pel país», i va destacar que el projecte de DA aposta per «una política d’inversions als comuns concertades a nivell nacional, perquè les inversions estratègiques són cosa de tots». Torralba va anunciar que el títol de la professió de fe és «tots som un».

Sandra Tudó i Eva Choy, amb els liberals d’Ordino
Encara que Ld’A espera fins avui per donar a conèixer oficialment els noms dels seus candidats, les filtracions són inevitables. Així, Sandra Tudó i Eva Choy son les elegides per representar els liberals a Ordino. Marc Magallón i Higini Martínez ho faran a Escaldes, mentre que a Sant Julià, ahir encara no se sabia en el moment de tancar l’edició, segurament a l’espera de la decisió de la plataforma. La resta ja són coneguts: Jordi Minguillón (Cd’I) i Víctor Pintos, a Andorra la Vella; Jordi Troguet i Maribel Lafoz, a Encamp, i David Baró i Raul Ferré, a la Massana.
Per SDP, Delfí Roca repeteix a Andorra la Vella, amb Àngel Dalmau. Avui se sabrà si hi ha alguna altre que abanderi de les seves sigles.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT