PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Divuit candidats aspiren a ser cònsols a les eleccions del 13D

Laurèdia en Comú presenta Vila com a cap de llista, i a UL Farré aspira a substituir Montse Gil

Per JOAN RAMON BAIGES

Pere López (PS) saluda ahir Delfí Roca (SDP, que es presenta com a Sentit Comú), ahir a Andorra la Vella.
Pere López (PS) saluda ahir Delfí Roca (SDP, que es presenta com a Sentit Comú), ahir a Andorra la Vella. | TONY LARA
Divuit candidatures per a set parròquies. Els votants d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany podran elegir, el proper 13 de desembre, entre quatre noms que aspiren a cònsols majors, mentre que a Canillo –com fa quatre anys– només DA ha estat capaç de confeccionar una llista, amb Josep Mandicó que es presenta a la reelecció.

Les novetats d’ahir tenen color liberal i demòcrata. Els primers –a Sant Julià de Lòria– han resol els dubtes i s’han decantat per la renovació. UL prefereix fer un canvi de cartell amb l’exconseller Joan Albert Farré i Rossend Duró, prescindint dels actuals cònsols lauredians. La decisió va ser presa ben entrada la nit de dimarts, després que la plataforma Laurèdia en Comú va aconseguir tancar una llista in extremis amb un independent al capdavant, Josep Vila, i Julià Call Reig de segon. La plataforma permet a DA tenir presència a les set parròquies, mentre que el PS ha descartat la seva participació. També té persones afins a SDP i independents. Vila va declinar ahir fer declaracions perquè, segons va assegurar Joan Vidal a l’ANA, encara havia d’informar a familiars, amics i coneguts de la seva candidatura. No obstant això Vidal es va mostrar satisfet per haver aconseguit tancar la candidatura i proposar un canvi, i va insistir que «no anem en contra de ningú, anem a fer les coses que s’han de fer». El número 4 de Laurèdia en Comú va admetre que els noms de Ladislau Baró, Rossend Areny i Bruno Bartolomé es van estar considerant fins a l’últim moment, tot i que o no van aconseguir el consens necessari o van ser vetats per alguna de les parts.

UL ha apostat per una renovació, amb només dos noms de la corporació actual en la llista, el de la consellera de Cultura, Maria Servat –en el tercer lloc–, i el de la consellera de Social, Eva París. Segons Farré, la llista és el resultat del consens al qual ha arribat la comissió del partit i l’equip comunal, una «composició molt digna, amb gent preparada per tirar endavant el projecte», com Pere Obiols, Anna Marfany o Lluís Betriu.
Farré va insistir que «no hi ha canvi, la candidatura és de continuïtat, el partit ha volgut donar continuïtat al projecte i per això hi ha dues persones de l’equip que presentem». La candidatura compta amb el vistiplau de la cònsol major, Montse Gil, qui a més va insistir ahir que «la meva posició era força clara per deixar el comú i ja havia decidit que jo vull tornar al meu lloc de treball», al Ministeri de Salut.

Gil ha donat el seu «màxim suport» a la candidatura i va reiterar que la comissió de candidatures havia decidit que calien «veure altres cares» i que era «sa per a tots que tinguéssim altres persones del partit». En ser preguntada per la decisió poc habitual de no optar a repetir mandat, la cònsol major va insistir que ha estat una decisió personal i «ferma» de marxar i que per això va posar a disposició del partit el seu càrrec.

ESTEVE A LA MASSANA / L’exministre Albert Esteve –acompanyat de Judith Villaró– assumeix la difícil responsabilitat de representar DA a la Massana, on els liberals David Baró i Raül Ferré –Ciutadans Compromesos– parteixen com a clars favorits. Demòcrates per Andorra s’erigeix en l’única força que té presència als set territoris. A Sant Julià ho fa gràcies a la participació de militants a la plataforma, i a la resta de parròquies amb la pròpia marca.

Si hi ha un pols que mereix una atenció especial, és el d’Andorra la Vella. Pocs són capaços de fer un pronòstic a la capital, on la desavinença entre Cd’I i DA ha capitalitzat aquesta primera fase de precampanya, que és l’elaboració de les llistes. Jordi Minguillón, reforçat amb el suport de Ld’A, manté que vol acabar el projecte iniciat a la corporació. Els demòcrates han aconseguit a darrera una cap de cartell potent, amb l’exministra Conxita Marsol, i aspiren precisament a què Minguillón no assoleixi el seu objectiu. Un altre en discòrdia és el PS, que acostuma a collir bons resultats a la capital. Precisament el resultat a les generals d’aquest any donen confiança als socialdemòcrates. Finalment SDP –sota les sigles de Sentit Comú– confia en Delfí Roca i Àngel Dalmau per entrar a la corporació.

A Ordino, Sandra Tudó (Ld’A amb el suport de Convergents d’Ordino) serà la rival política de Josep Angel Mortés (DA). Tudó va explicar ahir a l’ANA que han tancat «un programa sòlid, realista i aplicable» amb una llista formada per 50% d’independents i 50% de liberals.

Els candidats confien en l’equip triat i en el projecte

Des de la capital, Dolors Carmona (PS) va dir ahir que se sent contenta de la llista perquè «és plural, equilibrada, combina gent afiliada al PS amb Independents, i dic equilibrada perquè és una llista 50-50 entre els vuit primers, equilibra dones i homes, i també combina el sector públic amb el privat». Delfí Roca (Sentit Comú)  va elogiar el «sentit comú» del seu partit perquè «hem estat coherents durant tot el procés d’elaboració de la candidatura, que eren les plataformes ciutadanes». Jordi Minguillón (Cd’I+Ld’A) va explicar que «la llista ha sortit paritària però s’ha elaborat en funció de les millors persones que teníem un grup i l’altre. Hem aportat gent amb caràcter». Per la seva banda Conxita Marsol (DA) va assenyalar que han confeccionat una candidatura «pensant en l’experiència i en la renovació, buscant persones amb experiència política i en el comú». A Escaldes, Trini Marí va reconèixer que «qui més rebrà seré jo. També sé que dins de Liberals hi ha gent descontenta i enfadada i pot passar de tot». Pel PS, Cèlia Vendrell va dir que «Vivand i la gestió de Capesa seran dos punts importants del nostre programa». Marc Magallón va destacar que «presentem un projecte engrescador i hem trobat un col·lectiu de gent molt interessant i motivada. Esperem gaudir de la confiança dels electors. No ens hem presentat per restar ni sumar vots a ningú». Per SDP, Víctor Naudi va indicar que a la llista «hi ha gent prou representativa de la ciutadania d’Escaldes».



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT