PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El ‘polze de l’esquiador’, una dolència totalment evitable

Borja Muñoz Niharra, un metge madrileny, patenta un accessori per esquivar la lesió més freqüent que es pateix a les pistes

Per IVÁN ÁLVAREZ

Borja Muñoz Niharra, metge resident de traumatologia, mostra el seu invent patentat per evitar la lesió del polze de l’esquiador.
Borja Muñoz Niharra, metge resident de traumatologia, mostra el seu invent patentat per evitar la lesió del polze de l’esquiador. | EL PERIÒDIC
Borja Muñoz Niharra és un metge resident de traumatologia i cirurgia ortopèdica a Getxo (Biscaia) i un «autèntic enamorat d’Andorra». Borja, de 30 anys, té com a marcada afició pujar durant cada hivern alguns cap de setmana al Principat.

Gran aficionat a la pràctica de l’esquí, en una de les seves visites, va pensar en la manca de previsió i prevenció per a les lesiones conegudes com «el polze de l’esquiador»: «Era el febrer del 2014 i estava al telecadira de l’estació de Grandvalira. Sóc un enamorat d’Andorra i en aquell moment estava sol i em vaig evadir de la realitat. Vaig començar a pensar en els incidents en el món de l’esquí perquè feia poc que Michael Schumacher, l’expilot de Fórmula 1, va patir l’accident als Alps francesos», explica Borja. «En aquell moment vaig veure que no hi havia res per evitar les típiques lesions al polze de la mà i que, freqüentment es pateixen a les pistes d’esquí». El jove explica que aquest tipus de dolències es podien estalviar «evitant la palanca que fa el bastó i que el dit se separi de la resta de la mà i, per aconseguir-ho se’m va ocórrer fer un suport cobrint els dits».

Borja, que en cinc mesos ja serà traumatòleg de ple dret, va començar a investigar si aquell invent que li havia omplert els darrers dies tenia sortida, si ja s’havia proposat en el mercat o si hi havia res per evitar aquest tipus de contratemps a les pistes d’esquí. «Em vaig trobar que aquesta lesió és molt més freqüent del que jo pensava i és la segona més habitual després de l’esquinç de lligament lateral intern del genoll». El resident de traumatologia afirma que «de mil persones que esquien, cada dia es lesionen entre quatre i sis persones i, que pateixen aquesta dolència, acostuma a ser un 15 o 20%».

En aquest sentit, Borja defensa que aquest tipus de lesió està «infradiagnosticada» perquè la gent se la produeix i, en lloc d’anar d’urgències, «pensa que no serà res i ho deixa estar. A la setmana va al seu centre habitual i se n’adona que és una lesió important i molt freqüent».
Una patent de 4.000 euros

El jove assegura que només va trobar «vaguetats que no havien arribat al mercat» i va veure que ell podia ajudar a augmentar la seguretat en el món de l’esquí. El següent pas que va fer va ser explicar-li el projecte al seu germà, Agustín, que es enginyer de camins i es van decidir a patentar l’invent, però es van topar amb les pretensions econòmiques que es necessiten per dur a terme aquesta acció, Un concurs a Getxo (Biscaia), localitat on ell és resident, –«La millor idea de la Joventut»– va ser la plataforma perfecta per complir el somni. Borja va exposar el seu invent del STA (Skiers Thumb Avoid) i va aconseguir el primer premi, dotat amb 8.000 euros, i que va facilitar que ell i el seu germà Agustín poguessin patentar l’invent, que tenia un cost de 4.000 euros.
Presentació de l’invent

Un cop el STA ja estava patentat, «l’hem començat a presentar a societats científiques, amb molt èxits, i amb altres entitats traumatològiques». Borja raona els diferents punts forts del seu invent i explica que «com és una idea que, realment, ha tingut pocs invents i formats poc fàcils d’utilitzar, pensem que pot tenir bona sortida perquè és un suport senzill, bilateral, còmode –perquè l’esquiador no nota que ho porta– i és eficaç perquè, insisteixo, evita la palanca que provoca la lesió».

La pàgina web www.skiersthumbavoid.com i www.pulgardelesquiador.com recullen un video explicatiu on es pot veure en què consisteix aquest invent d’una forma fàcil, gràfica i entenedora. «El video sembla fàcil de fer, però s’ha d’explicar a la persona que ho fa i se li ha de donar moltes voltes. Vam tardar un mes en tenir-lo disponible», explica Borja.
A la recerca d’empreses interessades

Ara, argumenta el jove, «estem en  la penúltima fase, que és la d’oferir l’STA a les cases comercials, i trobar alguna marca o alguna empresa que vulgui afegir aquest suport als seus bastons, que vulgui portar aquesta millora, aquest afegit al seu producte». De moment, indica Borja Muñoz, han tingut vàries converses i interès per part d’algunes grans marques però sense concretar res de forma definitiva ni segura.

D’alguna manera, vol comparar aquest suport amb la introducció del casc protector a l’esquí. «Són coses diferents, però comparables perquè les dues es destinen a prevenir lesions. Parlo de prevenció, perquè dir que el meu suport evita al 100% qualsevol lesió seria ser una mica agosarat».

El que costa més d’entendre és com, fins ara, ningú havia reparat en patentar un invent per prevenir una dolència així. «I,a sobre, una lesió que es coneix com ‘El polze de l’esquiador’», culmina Borja. No deixa de ser curiós.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT