PUBLICITAT

sant julia de loria

Ordino estrena a la xarxa l’oficina de recaptació comunal, al gener

La Batllia es reunirà amb quatre cònsols per informar sobre els expedients amb què tracten/ Els comuns aposten per l’atenció a domicili per alleugerir el volum d’usuaris a les residències

Per Marisa da Costa

Montserrat Gil, ahir durant la reunió de cònsols que es va celebrar a Sant Julià de Lòria.
Montserrat Gil, ahir durant la reunió de cònsols que es va celebrar a Sant Julià de Lòria. | Tony Lara
Amb l’inici del nou any la parròquia d’Ordino estrenarà, a nivell digital, l’organisme de recaptació comunal. Aquesta prova pilot ha de servir a les administracions locals com a guia per tal d’encarar, el proper mes d’abril, una arrencada unitària orientada a l’«homogeneïtzació de les normatives comunals», segons va explicar davant dels mitjans la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, amfitriona de la reunió de mandataris celebrada ahir. L’homòloga a Escaldes-Engordany, Trini Marín, afegia que aquesta «primera fase d’execució a través del sistema informàtic a Ordino» anirà complimentada per l’intercanvi d’informació amb els bancs. En aquest sentit, les portaveus informaven sobre el manteniment d’una reunió amb l’ABA demà, després que cada entitat hagi rebut el protocol d’embargaments i amb la finalitat de «formalitzar documents de treball». 
 
Abans de donar el tret de sortida a la institució virtual al gener, però, els quatre mandataris –d’Ordino, Escaldes-Engordany, Canillo i Encamp– es reuniran al desembre amb representants de la Batllia per tal que l’ens els comuniqui l’estat dels dossiers. És a dir, s’estudiarà de manera conjunta el volum dels expedients en mans de la justícia així com el punt d’execució en què es troben per tal de passar a valorar si els comuns han d’assumir la totalitat dels sumaris per deutes o, per contra, optar perquè l’organisme parteixi d’un punt zero.
 
Serveix de proximitat/ La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, participava ahir de la trobada de líders per presentar-los la nova assessora de l’àrea que encapçala, Lola Ruiz, però també per apropar-los les línies adoptades fins l’actualitat en el desenvolupament del Pla Nacional de Salut 2020 que poden afectar a les administracions locals.
 
Trini Marín assentia les paraules de Gil quan aquesta sumava a la voluntat de mantenir els serveis sociosanitaris més propers a la ciutadania –els Centres d’Atenció Primària i el Servei d’Atenció Domiciliària, principalment–, la intenció d’optimitzar recursos en aquesta qüestió.  Els cònsols, que asseguren que per ara no han entrat a debatre amb el Govern qui n’ha d’assumir la gestió, aposten per potenciar aquest tipus d’assistència. Reforçar aquestes branques aniria en benefici d’uns centres residencials sobrecarregats de potencials clients: l’atenció a la llar facilitaria que un major nombre de persones grans romanguessin als seus habitatges per més temps abans d’ingressar a la residència.
 
Prevenció d’allaus/ Entre la desena de punts del dia que ahir ocupava els dirigents comunals constava l’aprovació de l’augment del pressupost destinat a projectes de Turisme per al proper 2016. El proper exercici, cada parròquia destinarà 23.000 euros a l’impuls de programes relacionats amb el turisme, als que fins ara dedicaven una partida de 22.000 orientada, per exemple, a la contractació de personal per dotar de contingut els llocs web turístics o la promoció d’esdeveniments com el Land Art o l’Ultra Trail. L’objectiu de l’increment és la realització d’un projecte addicional per part del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) relacionat amb la prevenció del risc d’allaus, per tal d’evitar talls de carretera i anul·lar amb temps l’esquí escolar, entre altres.
 
A més de la compareixença del ministre Camp per presentar les línies estratègiques de Turisme i Comerç, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, intervenia per exposar el seguiment de la modificació del reglament de construcció, instant els cònsols a seguir vetllant per la sostenibilitat i les energies renovables en el marc dels habitatges.
PUBLICITAT
PUBLICITAT