PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’ASDA té previst parlar amb el Govern per la inclusió educativa

L’associació organitza les primeres Jornades Internacionals sobre la Síndrome de Down a Andorra

Per ESTEFANIA GRACIA

Membres i participants de l’Associació per la Síndrome de Down a Andorra, amb l’equip del MoraBanc.
Membres i participants de l’Associació per la Síndrome de Down a Andorra, amb l’equip del MoraBanc. | ASDA
La recentment formada Associació per la Síndrome de Down a Andorra (ASDA) organitza les primeres Jornades Internacionals sobre la Síndrome de Down que tindran lloc els propers dies 21 i 22 de novembre al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. 
Tanmateix, la presidenta de l’ASDA, Marta Pérez ha confirmat que des de l’associació es començaran a fer reunions amb el Ministeri d’Educació i amb el Govern per proposar millores en la inclusió de les persones amb síndrome de Down al sistema escolar d’andorra. El tema en el qual precisament es centraran les primeres jornades organitzades per l’ASDA. Ja que Pérez va esmentar que tot i que en aquest aspecte la inclusió al Principat està evolucionant, doncs «des de fa dos anys s’ha millorat a les escoles bressols del país i pel que a fa a la primària de primer cicle també està força implementada, un cop es supera la secundària, els joves amb síndrome de Down es troben amb poques sortides, sense un ventall d’oportunitats» com el que es poden trobar els altres estudiants. 
 
Per tant, des de l’associació, es lluita perquè aquesta inclusió s’estengui a tots els nivells estudiantils, com poden ser també els ensenyaments superiors i perquè «els reforços que s’hagin de fer per a les persones amb síndrome de Down es facin fora de les hores lectives i així ells no perdin formació». Precisament per donar aquesta visibilitat i impulsar la inclusió a l’educació, durant els dos dies de jornades s’impartiran taules rodones, xerrades o fins i tot tallers amb actes i entreteniments per als més petits perquè així tant adults com menuts puguin apropar-se i conèixer la situació actual en el caire dels estudis i la mateixa vida quotidiana de les persones amb síndrome de Down, doncs es comptarà amb experiències reals i situacions del dia a dia que els mateixos protagonistes exposaran. 
 
Sent «optimistes» i esperant «que la gent s’animi a participar», Pérez va confirmar ahir durant la presentació de l’acte que s’espera que les jornades apleguin unes 200 persones, «tot i que al ser una associació recent, ja que només funcionem des del juny d’aquest any, encara no tenim molta visibilitat, però estem començant». 
 
L’entrada als actes serà totalment gratuïta i també es complementaran les jornades amb la primera Marxa Popular Síndrome de Down. On es farà un recorregut de dos quilòmetres, apte per a tothom qui hi vulgui participar, i sobretot «també per a les famílies que volen venir amb els fills, avis o mascotes a donar suport», va remarcar la membre d’ASDA, Cristina Rodrigues. Les inscripcions per a la marxa es poden fer a partir d’avui mateix a la planta zero del centre comercial l’Illa Carlemany. Aquestes tindran un cost de sis euros (que aniran destinat al cobriment de les jornades i per suportar tota la tasca d’ASDA) i es complementarà amb una samarreta feta per l’associació en col·laboració amb el Basquet Club MoraBanc Andorra. La marxa sortirà aquest diumenge a les 11.00 hores des de l’illa. I després de fer el recorregut, es farà un sorteig de premis per a tots els participants.
 
Tant la jornada com la marxa comptaran amb personatges coneguts o representatius per a les persones amb síndrome de Down com l’esportista, Albert Llovera, que també parlarà de la inclusió en el món de l’esport, el fill del polític Ramon Trias i un dels primers joves amb síndrome de Down que viu totalment independent, Andy Trias, o el filòsof, professor i ex secretari general de Serveis del Copríncep Episcopal, Jordi Massa. 
Per finalitzar les jornades i mostrar un resum d’aquesta, ASDA projectarà un vídeo de tota la participació i l’experiència viscuda. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT