PUBLICITAT

Andorra la Vella

Nou acorralament al FinCEN amb una demanda a Washington

Els majors accionistes de BPA aporten arxius per accelerar el procés

Per El Periòdic

| Tony Lara
Els germans Higini i Ramon Cierco recorren novament a la via judicial per vindicar els drets que consideren que el FinCEN i el departament del Tresor americà van vulnerar en acusar Banca Privada d’Andorra (BPA) –entitat que dirigien fins fa uns mesos– d’un delicte de blanqueig de capitals per al que no tenien fonaments. Els accionistes majoritaris del banc van interposar una nova demanda davant del Tribunal del districte de Columbia (Washington) per tal d’accelerar els tràmits oberts als Estats Units, tal com van informar ahir a través d’un comunicat de premsa.
 
Amb l’objectiu de reforçar la primera acció contra els organismes de vigilància que s’interposava ara fa unes setmanes, tot qüestionant si van actuar d’acord amb els procediments establerts i respectant els principis bàsics, els empresaris van basar-se en aquesta ocasió en la figura del judici sumaríssim. Es tracta de quelcom similar al judici ràpid. 
 
La demanda anava acompanyada per elements que els Cierco consideren innegables i que, per tant,  reclamen que siguin acceptats com a fets inqüestionables i irrefutables per part del tribunal. Amb tot plegat es vol recordar novament el dany que la nota del FinCEN està provocant, un perjudici que amb el pas del temps, alerten, pot esdevenir irreversible.
 
A banda dels documents «innegables», els demandants sustenten la nova acció legal en el reconeixement davant del Senat per part del subsecretari del Tresor per a afers relacionats amb el Terrorisme i la Intel·ligència, David S. Cohen, del fet que són conscients que quan el FinCEN emet una nota com la que acusava BPA i privava l’entitat d’operar en dòlars o amb altres entitats financeres nord-americanes, es dicta «una pena de mort per a qualsevol banc internacional».
 
El coordinador legal de la família Cierco als Estats Units, Eric Lewis, assegura que «el problema de fons és el procés irresponsable i il·legal del FinCEN. El FinCEN va emetre la seva ‘Notice of Findings’ sabent molt bé que causaria la destrucció d’un banc solvent que era totalment compatible amb el seu règim regulador. Esperem que el tribunal s’ocuparà ràpidament d’aquest afer de manera que BPA pugui posar remei a les conseqüències desastroses que l’acció impròpia del FinCEN pot tenir vers els empleats, els clients i els accionistes de BPA».
 
Venda d’accions/ Un altre comunicat emès pels Cierco assegura que la venda de les participacions de la societat S. Inversió SL no va suposar l’entrada de nous accionistes a BPA. El 2006, la firma controlada per Joan Pau Miquel va decidir vendre’s els 18.100 títols que ostentava del banc. Després de negociar i en diversos exercicis, la resta d’integrants de l’accionariat de l’entitat bancària van decidir adquirir les accions.
 
D’aquesta manera els Cierco van sumar a la seva majoria 11.114 títols procedents de la societat, adquirint el 61,4% dels títols que anteriorment havien estat de Miquel. Segons asseguren a la nota, en cap cas hi va haver la incorporació de nous socis arran de la posada en venda dels títols de S. Inversió SL. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT