PUBLICITAT

Font-Romeu

Font-Romeu denuncia que França i Espanya els ha exclòs de Catalunya

Per EL PERIÒDIC

Municipi de Font-Romeu, conegut per les seves zones d’esquí.
Municipi de Font-Romeu, conegut per les seves zones d’esquí. | EL PERIÒDIC
El batlle del municipi cerdanyès de Font-Romeu, Jean-Louis Demelin, va anunciar dimecres que l’ajuntament que encapçala enviarà cartes al president de la República francesa i al Rei d’Espanya «per denunciar el Tractat dels Pirineus», que els va «separar de Catalunya», i per demanar-ne la «revisió», segons ha informat El Punt Avui. 
 
El tractat esmentat data del 1659 i va ser signat pels representants dels reis d’Espanya i de França. En aquest, es va decidir que l’Alta Cerdanya i les altres comarques de l’actual Catalunya del Nord passaven a dependre de França. 
Tenint present aquest fet, Demelin explica que el territori del seu municipi «és el mateix que comparteixen amb la vila de Llívia», una població del Principat enclavada en territori de l’Estat francès. Per l’alcalde de Font-romeu, ells haurien «hagut de ser considerats igual i restar catalans».
 
Aquesta mesura pretén denunciar «la supressió constant de serveis públics francesos a la Cerdanya i el Capcir». L’Ajuntament ha construït un nou equipament escolar per valor de quatre milions d’euros i el Ministeri d’Educació francès ha anunciat la supressió de llocs de mestres al municipi. Aquest fet ha agreujat el malestar existent al poble amb l’Estat francès. Segons els portaveus dels pares d’alumnes, «de mica en mica estan provocant la desertificació de la Cerdanya i el Capcir». «Ningú vindrà o es quedarà a viure aquí si tanquen les escoles; França ens té oblidats i arraconats», lamenten. 
 
El municipi actual és el resultat de la fusió, l’any 1822, dels antics municipis d’Odelló i Vià. A més, el nom de Font-romeu prové de la font de l’ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT