PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

45 alumnes de l’UdA es graduen en fiscalitat i direcció bancària

L’expert Durán-Sinfreu critica el finançament de l’estat del benestar

Per EL PERIÒDIC

El professor Antonio Durán-Sindreu durant la conferència, ahir.
El professor Antonio Durán-Sindreu durant la conferència, ahir. | ANA / J. D.
La Universitat d’Andorra (UdA) va lliurar ahir 22 diplomes del postgrau en Direcció Bancària i 27 diplomes de postgrau en Fiscalitat. Per commemorar el fet, l’UdA va organitzar una conferència amb el títol Impostos i societat. El finançament de l’estat del benestar i la funció social de l’assessor fiscal. Una ponència explicativa que va anar a càrrec del doctor en Dret i professor de la Universitat Pompeu Fabra, Antonio Durán-Sinfreu. 
 
Durant aquesta, l’expert va fer una crítica al sistema de finançament de l’estat del benestar davant els nous diplomats, destacant el «fracàs» d’aquest sistema a Europa occidental «perquè han primat els interessos personals sobre el bé col·lectiu», segons ha informat l’ANA. Tanmateix, l’expert va manifestar que l’entrada en la dinàmica del «descontrol de la despesa, d’un ingrés que no sap el que està finançant» és una de les causes de la crisi de l’economia de l’estat del benestar als països europeus més rics
A més, el professor va afegir que la manera de finançar els serveis socials es fa cada vegada menys d’una manera «redistribuïda» –gravant més a qui més té– i apostant més per la imposició indirecta, una tendència «regressiva» fruit de «no haver sabut explicar el que és un estat del benestar». 
 
Solucions /Davant la situació, Durán-Sinfreu aposta per la pedagogia, l’educació i la transparència política per demostrar que es fa pels interessos de la societat, tot i que, de moment, ha avançat una poca afectació d’aquest fenomen al Principat d’Andorra per la seva baixa fiscalitat «mentre es faci la transparència corresponent quant a despesa pública i quant al destí dels serveis».
 
Així, Durán-Sindreu aposta per millorar els sistemes educatius «perquè no estan fonamentats en l’humanisme, en un sistema de valors i això porta un problema d’acceptació social». En aquest sentit, l’expert va demanar durant el lliurament que es faci un esforç perquè des de la classe política s’expliqui el destí dels ingressos públics i la necessitat d’aquests ingressos garantint l’efectiva redistribució.
 
L’expert també va sol·licitar que no només es posi l’èmfasi en el frau fiscal «perquè desvirtua la natura de les coses» i es busqui «la regeneració política i la forma de fer política per als interessos de la societat». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT