PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un sobre amb una substància sospitosa sacseja la capital

A les 15:00 hores es desfà el cordó i es reprèn la normalitat a l’espera dels resultats de les anàlisis

Per Iván Álvarez

Dos especialistes del Tedax inspeccionen la zona un cop es va activar el sistema de protocol, ahir a La Poste.
Dos especialistes del Tedax inspeccionen la zona un cop es va activar el sistema de protocol, ahir a La Poste. | Emilio Prenas
Un sobre que contenia una substància sospitosa va trasbalsar ahir la normalitat de l’edifici de La Poste, a Andorra la Vella. Un cop instaurat el protocol indicat per a substàncies químiques contagioses, per tal de prevenir qualsevol contingència, es va començar a treballar amb la participació del cos de bombers, policia i membres del Tedax. En el moment que es va tenir la certesa que no hi havia cap tipus de perill i un cop analitzada la substància trobada en el sobre que va disparar l’alarma, es va desfer el protocol, es va desacordonar la zona i es va reprendre la normalitat. Ara, la substància demarres serà enviada a França o Espanya per determinar quin tipus de component químic és, quin risc té i si es tracta d’una substància contagiosa.
 
Cronologia dels fets/ Cap a les 11:30 del matí, un treballador de l’oficina de correus francesa va traslladar el neguit al cos de Policia que, ràpidament, va decidir actuar i activar el protocol. Es va acordonar la zona, es va condicionar el trànsit –restringit a Prat de la Creu–, es va augmentar la seguretat i es va decidir tallar el carrer Pere d’Urg. El motiu, un sobre amb una estranya pols no identificada que havia provocat certa inquietud entre els treballadors de La Poste. A les 12:30, dos especialistes del Tedax van arribar per inspeccionar les instal·lacions de l’oficina de correus i determinar el contingut del sobre. 
 
Mitja hora més tard es va decidir ampliar el perímetre de seguretat i es va instal·lar una cabina de descontaminació a la porta de La Poste. La substància encara s’estava analitzant, mentre que una vintena de treballadors de l’oficina, els que van poder manipular els sobres, van ser traslladats a un bar adjacent i els membres del Tedax ja va ser descontaminats tal i com marca el protocol.
 
El cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Interior, Xavier Espot, el cònsol de la capital, Jordi Minguillón i el director adjunt del cos de Bombers, Jordi Ferrer, es van desplaçar fins a la zona. Martí va indicar que calia mantenir la calma, que la situació estava controlada i va descartar que el sobre contingués material explosiu o quelcom més perillós. El ministre Espot va assegurar  que «no es pot confirmar ni descartar res fins que no es facin les anàlisis oportunes» i va explicar que el protocol per substàncies químiques contagioses es va activar, efectivament, després de l’avís d’uns treballadors de La Poste. «La nostra obligació és ser molt prudents» i «en cap cas podem confirmar que es tracti d’una substància química contagiosa», va concloure Espot a l’espera del resultat de les anàlisis.
 
La Policia va assenyalar que els sobres afectats van ser aïllats, descontaminats i precintats, i que a l’oficina de correus es va precintar un despatx de forma provisional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT