PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Noah Albaladejo es consagra com el millor rider d’Europa de l’any

Els seguidors del portal web de referència Downdays FreeCulture escullen l’andorrà com el guanyador

Per Iván Moure

Noah Albaladejo recull el premi al campió del B&E Invitational de Val d'Isère, el passat mes de març.
Noah Albaladejo recull el premi al campió del B&E Invitational de Val d'Isère, el passat mes de març. | FACEBOOK
Aquell adolescent de 16 anys que va deixar la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) perquè el que li agradava era innovar i no competir –«això no va amb mí», va dir quan era l’onzè del món en Half Pipe–, és des d’ahir considerat el millor esquiador de freeski europeu amb l’alemanya Lisa Zimmermann, segons el web de referència Downdays FreeCulture. Noah Albaladejo, de 22 anys i que viu als Estats Units, va ser escollit per 13.000 lectors  en la final, pels 9.000 de l’alemany Lukas Joas, un mestre dels parks.
 
L’andorrà va ser un dels 16 seleccionats i en enfrontaments de dos en dos sotmesos a les votacions del públic va anar eliminant gent com el francès Julien Lange (background) als vuitens, Jeremie Heitz (freeride) als quarts i Henrik Harlaut (freestyle) a les semis. Els seus mèrits apunten al triomf en la competició internacional B&E Invitational de Val d’Isère al març i poc després, per la gravació d’un segment de la pel·lícula Small World de la famosa productora Level1, premiada com Film of the Year a l’iF3 International Freeski Film Festival. Per rematar un any perfecte, també va rodar el film Round2 amb gent d’entitat com Luka Melloni, Pako Benguerel, altres andorrans com Josep Gil i Scotty Jordan que s’ha estrenat a Barcelona i Madrid aquests dies.
 
Noah estava ahir, que va saltar la notícia, a Mammouuth Mountain (Califòrnia, Estats Units), fent vida normal, a punt de marxar a entrenar cap a les vuit del matí quan va atendre a EL PERIÒDIC D’ANDORRA: «M’ha sorprès guanyar perquè rivalitzava amb els millors d’Europa i molts d’ells del món... Això em serveix per veure que vaig pel bon camí i em dóna una gran motivació 0per al futur. Significa els fruits a molts anys de treball». El rider andorrà va voler dedicar la victòria «als amics, la família i els espònsors», Monster, Buff, Amplid, Spy, Planks i FullTilt, «perquè sense ells això no seria possible» i no es va oblidar enviar un missatge al Principat: «Espero que aquest reconeixement serveixi de mirall a Andorra, ja que fa molts anys que intentem tenir gent top i tenim tots els medis per aconseguir-ho», va indicar amb orgull.
Ell, no obstant, va decidir marxar amb 16 anys rumb a Nova Zelanda. Allà va obrir-se portes per iniciar el seu currículum com actor de renom, ja que havia gravat la sèrie de tres pel·lícules Art amb 14 anys, el va contractar la productora nord-americana Stept Productions, amb la qual en va fer tres més.

Quan va complir la majoria d’edat va traslladar-se definitivament als Estats Units... fins a avui. Per això la seva mare, Coby Hensens, orgullosa com ningú, deia d’ell: «És un noi exemplar. És bon estudiant [estudia comunicació i publicitat audiovisual per la UOC], responsable, apassionat i té les idees clares des de petit. Va marxar d’Andorra molt jove i després d’un camí molt llarg, està recollint els fruits».

El seu germà gran que té tres anys més, Joel Albaladejo, iniciar-se com ell en l’esquí amb un parell de primaveres al Pas de la Casa i no ho va dubtar en explicar: «Ell ha complert un somni que molts perseguíem i no hem pogut. Leo Tarrat el va iniciar en tot això amb 10 anys i ha arribat al cim gràcies al seu perfeccionisme i amor pel que fa. Tots estem molt orgullosos d’ell perquè va tenir el valor de deixar la comoditat d’aquí i marxar. No li agrada guanyar, sinó innovar. S’ho mereix tot. Ja tenim, per fi, un campió andorrà».
 
No es va oblidar tampoc el director tècnic de la FAE, Carles Visa –qui l’havia tingut a les seves ordres fins que va desvincular-se al 2009– per felicitar-lo: «És tot talent, un rider de dalt a baix. L’enhorabona per aquest reconeixement, és una gran notícia per a l’esquí andorrà».
 
El pròxim 26 de novembre a la sala Apolo de Barcelona, Noah podria rebre l’última gran notícia per tot el que va fer la temporada passada, ja que està dins de la selecció per ser el rider Pro de l’any en freeski dels premis Action 2015. Aquest fan de la neu, el mar, l’arròs a la cubana, el hip hop i el reggae,és el guanyador del 2013 i el 2014 i està entre els tres finalistes juntament amb Luka Melloni i Adrià Millan.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT