PUBLICITAT

Lleida

Una testimoni de l’evasió nazi pel Pirineu visita Lleida

Va salvar la vida als 5 anys passant per les comarques lleidatanes

Per EL PERIÒDIC

Sitzer amb Reñé, a la Diputació de Lleida.
Sitzer amb Reñé, a la Diputació de Lleida. | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida va rebre ahir Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que va salvar la vida als cinc anys fugint de l’Holocaust nazi el 1942 després de creuar els Pirineus des de França fins a la localitat de Les (Val d’Aran). Sitzer, que va exposar el seu testimoni d’aquells fets, té previst visitar avui algun dels punts del cinquè itinerari del projecte Perseguits i salvats, promogut per la Diputació de Lleida, i que ha permès recuperar i senyalitzar cinc rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial, itineraris que transcorren per la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Durant la Segona Guerra Mundial milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques fugint de la barbàrie i l’horror nazis. Unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d’aquestes persones, com és el cas de Paquita Sitzer, van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i l’Aran. La Diputació de Lleida, amb la col·laboració d’ajuntaments i consells del territori, ha recuperat i senyalitzat en el marc del projecte Perseguits i Salvats els cinc itineraris que discorrien pel Pirineu lleidatà i que van utilitzar uns 20.000 jueus per fugir de l’Holocaust. Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, ha estat rebuda pel president de la Diputació de Lleia, Joan Reñé. Sitzer, nascuda el 1937 a París, tenia només cinc anys quan l’octubre del 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a Les.

canvi de nom / Allà va ser on un guàrdia civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom de Françoise per Paquita. Actualment, viu a Veneçuela on participa en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l’Holocaust.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT