PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Andorra Telecom garanteix que no hi ha cap risc amb les ones

La companyia de telecomunicacions mesurarà la quantitat de volts que hi ha a l’ambient de les escoles

Per ESTHER JOVER MARTÍN

Pàgina d’Andorra Telecom en què es poden consultar els resultats de les sondes
Pàgina d’Andorra Telecom en què es poden consultar els resultats de les sondes | Andorra Telecom
Tranquil·litat total i absoluta». Andorra Telecom garanteix que el camp d’ones electromagnètiques que ens envolta no suposa cap perill per a la salut perquè compleix, amb escreix, les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per demostrar-ho, la companyia de telecomunicacions i el departament de Medi Ambient activaran en breu un enllaç web en què es podrà consultar diàriament, i en continu, el nivell d’emissió dels camps electromagnètics del país. «En el pitjor dels casos estem sis cops per sota del nivell màxim. El normal és que estiguem 25 vegades per sota», va anunciar ahir el director comercial i de màrqueting d’Andorra Telecom, Carles Casadevall.
 
La parapública ha instal·lat vuit sondes en diferents punts del país per mesurar el nivell de les ones. Els aparells s’han col·locat en llocs d’alçada, com terrats, un per parròquia, tot i que a Andorra la Vella n’hi ha dos: un a Santa Coloma (al carrer mossèn Lluís Pujol) i l’altre al centre de la capital (Baixada del Molí). Encara en falten col·locar dues més: una segona a Escaldes-Engordany (a la zona de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell) i una al Pas de la Casa. El cost d’instal·lar les sondes ha estat de 66.000 euros i el manteniment suposa uns 2.000 euros l’any.
 
El criteri per instal·lar les sondes ha estat el d’ubicar-les en els llocs en què hi ha més concentració de població, cèntrics, a prop de col·lectius sensibles, en punts alts i, evidentment, amb bona cobertura. Els serveis d’Andorra Telecom que generen els camps electromagnètics són la xarxa mòbil (GSM, 3G, 4G), la WiFi a les llars, la TDT, la FM (ràdios) i altres serveis que utilitzen les empreses privades (per exemple, walkie talkies).
 
Andorra Telecom segueix les recomanacions de la Unió Europea i també de la ICNIRP (Comissió internacional per a la protecció de la radiacó no ionitzant). Els límits marcats per la normativa internacional fixen: per a la xarxa GSM, 41 volts per metre; 3G, 60 V/m; 4G, 40 V/m; la WiFi a les llars, 60 V/m; ràdio FM, 28 V/m, i walkie talkies i serveis especials, 28 V/m. «Andorra Telecom mesura tot l’espectre electromagnètic, fent la mitjana de totes les xarxes, i ha situat el llindar en 28 V/m, per tant, si se supera aquest límit es comprova quina freqüència és la que supera el llindar establert», va aclarir Casadevall. 
 
Fins ara, però, en totes les mesures no s’ha arribat mai a aquesta xifra: «la més alta detectada ha estat a Encamp, i ha estat de 5 V/m, i està en una antena», va precisar el responsable d’Andorra Telecom. Casadevall va presumir que «hem mesurat tot el camp i els resultats han estat molt bons», va insistir.
 
SALUT ESCOLAR / A la pàgina web en què es podrà seguir al detall el monitoratge dels camps electromagnètics també s’hi podrà accedir des de  la web de Medi Ambient ja que «volem que ho supervisi un estament neutral», va precisar el director de màrqueting. El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va recordar que «el camp d’ones electromagnètiques s’inclou dins de l’Estratègia del Medi Atmosfèric, que es revisa cada cinc anys, i es consideren de risc dins del Reglament contra la contaminació atmosfèrica». Rossell va garantir que «l’acció d’Andorra Telecom s’emmarca en les polítiques mediambientals» i Casadevall va afegir que s’inclou «dins la Responsabilitat Social Corporativa» de l’empresa.
 
Per tot això, en els pròxims tres mesos Andorra Telecom instal·larà sondes en tots els equipaments escolars del país, una trentena, per realitzar un monitoratge puntual dels camps electromagnètics dels centres. La màquina prendrà dades durant 30 minuts i la parapública es quedarà amb la xifra més alta. 
 
El Sistema de monitoratge de camps electromagnètics del Principat d’Andorra es pot consultar en temps real a l’enllaç: www.andorratelecom.ad/monitoratge-de-camps-electromagnetics, o accedir directament des de les pàgines web d’Andorra Telecom i de Medi Ambient. 
 
Segons Casadevall, tots els resultats que s’hi mostren constaten que «el desplegament dels sistemes de comunicació sense fil per part d’Andorra Telecom, empreses i particulars és ordenat, sostenible i respectuós amb les persones i el medi ambient», i va recordar que «el sistema de monitoratge andorrà, diferent al d’altres països, és permanent i les dades són publicades en temps real, tal i com marquen les recomanacions de la Unió Internacional de Telecomunicacions». A més, el llindar de 28 volts per metre és «el més restrictiu dels possibles».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT