PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Totes les previsions apunten a l’arribada del fred aquest dissabte

Aquest cap de setmana hi haurà les primeres nevades i baixades de temperatura de més de 20 graus

Per Iván Álvarez

Mapa de detall dels Pirineus Orientals de Ski Pass, on es registren les previsions de neu del cap de setmana.
Mapa de detall dels Pirineus Orientals de Ski Pass, on es registren les previsions de neu del cap de setmana. | Ski Pass
Tot i que s’ha fet esperar massa, les últimes versions dels models climàtics confirmen l’arribada de les baixes temperatures, la neu i l’hivern de ple dret que, aquest cap de setmana, començarà a treure el cap. A partir de dissabte arriba el primer tastet de cru hivern del curs, amb temperatures ja serioses, gèlides, vents forts i la primera nevada que es viurà al Pirineu i al Principat. 
A partir de mig matí del dia 21 es passarà, en un curt espai de temps, d’aquesta temperatura majoritàriament agradable a l’hivern pur amb caigudes de més de 20 graus de temperatura i l’arribada de la neu, abundant al vessant nord. En principi, i segons apunten les previsions, la cota de neu baixarà dels 2.200 metres al matí de dissabte, als 600 metres o 400 metres de diumenge. És a dir, que es podran viure les primeres nevades tant a les valls del nord com a les parròquies baixes. L’inici del canvi dràstic de temperatures s’experimentarà el dissabte, que serà quan arribi el gir copernicà en la climatologia, però aquesta mutació és farà més evident diumenge i a partir de dilluns, amb fred, vent i neu.
 
Evolució del canvi/ Avui dijous seguirem gaudint d’un temps força assolellat, malgrat que, com aquests darrers dies, hi haurà estones de més fred i veurem creuar bandes de núvols alts. Les previsions indiquen que en altitud hi haurà un vent moderat de nord-oest amb puntes de 30 a 40 quilòmetres per hora i la temperatura màxima serà de 18 graus a Andorra la Vella, de 16 als 1.500 metres i de 9 graus al Pas de la Casa. La isoterma de zero graus se situarà a 3.500 metres. Divendres es mantindrà la mateixa tendència i el temps continuarà sense gaire canvis, amb predomini del sol i bandes de núvols alts, cada vegada més denses.
En altitud, a mesura que passaran les hores, el vent s’anirà reforçant fins arribar a puntes de 80 a 90 km/h cap al final del dia. A Andorra la Vella, temperatures màximes de 19 graus, a 1.500 metres, temperatures mínimes de 2 a 3 graus i màximes de 13 a 14.
El gran canvi arribarà dissabte 21. Ja des de primeres hores del matí, arribaran precipitacions als Pirineus que s’aniran generalitzant a mesura que passaran les hores. Cauran algunes nevades a les muntanyes i el límit de pluja i neu anirà baixant progressivament.
A 1.500 metres, temperatures mínimes de -2 a -6ºC i màximes de 3 a 7ºC. Diumenge ja serà el primera dia sencer amb aquestes temperatures gèlides, tan a les valls del Nord com a les parròquies baixes. Hi haurà un cel compartit per bandes de núvols que deixaran algunes precipitacions amb obertura d’algunes clarianes i, en altitud, hi haurà un vent bastant fort de nord-oest. 
 
La UHA, expectant/ La Unió Hotelera, de moment, manté les seves reserves pel que fa a les previsions metereològiques. El seu president i portaveu, Óscar Julián, reconeix que «aquest cap de setmana no ens afecta». El proper dissabte 28 és la data que obren les estacions d’esquí i és aquí on Julián si espera un repuntament de l’ocupació «sempre que hi hagi neu». El representant de la UHA va mostrar les seves reserves pel que fa a les nevades que s’esperen i, en tot cas, és evident que «una part molt important del condicionant que hi ha és la neu i la meteorologia, que és qui marca la realitat», va apuntar. «Si no hi ha neu, les expectatives no poden ser les mateixes i, si neva, augmentaran notòriament, tot i que no ho notarem fins el cap de setmana del 28, que és quan s’inicia la temporada i la gent de fora es començarà a animar».
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT