PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La millor temporada de Marcos Sanza

Marcos Sanza acaba desè del rànquing espanyol absolut de mitja marató i tretzè en els 10.000 m

Per JOAN JOSEP BLASCO

Sanza després de guanyar la Cursa de la Festa Major d’Andorra la Vella.
Sanza després de guanyar la Cursa de la Festa Major d’Andorra la Vella. | Tony Lara
Amb 38 anys es troba en el cim de la seva carrera. I vol seguir a dalt el màxim temps possible. Marcos Sanza acaba de tancar la temporada 2014-15 signant el millor curs de la seva carrera esportiva. Marques i posicions en donen fe. Cames, cos i ment li responen per seguir endavant. L’any vinent afronta nous reptes i confia en seguir progressant en la lluita contra el cronòmetre.
 
 En el rànquing espanyol absolut de mitja marató finalitza la campanya en la desena posició, amb un millor registre de 1.05.27 hores, quedant-se a només cinc segons de la seva millor marca. Va ser a Barcelona al febrer. En els 10.000 metres acaba tretzè de la classificació, després d’assolir el seu rècord personal amb un temps de 29.30,31 minuts, que va aconseguir al maig al Campionat d’Espanya de fons en pista. «Ha estat una temporada brutal. La millor se’ns dubte de la meva vida pels resultats que he obtingut», admet Sanza. Al llarg de l’any s’ha adjudicat vàries curses. A Andorra unes quantes, i fora la Mitja Marató de Sabadell, prova que s’ha adjudicat cinc anys de forma consecutiva. A l’abril també va obtenir resultats destacats. Va ser a al Campionat Espanya de ruta, disputat a Albacete, on va concloure quart absolut i segon en veterà.
 
Un cop fa repàs de la temporada i mira enrera, el que considera «la cursa de l’any» és la que va desenvolupar al Campionat d’Espanya de cross de clubs, a Càceres l’1 de març, on va finalitzar en la dissetena posició amb una marca de 38.12 minuts en un circuit de 12.050 metres. No només va ser la seva millor actuació de la temporada, sinó que va ser la cursa que «millor he fet en la meva vida. Tot em va sortir bé. Hi havia un grandíssim nivell de corredors, amb grans atletes de pista, aire lliure i maratons». I és que a Sanza no li agraden les curses fàcils. Prima el cartell de participants, la qualitat dels atletes amb qui ha de competir, que no pas en ampliar el seu palmarès amb victòries i podis. «És l’única manera de millorar», assegura, «perquè a més de mesurar-te amb ells aprens de cada cursa on hi ha un nivell important».
 
Aquesta temporada sempre la recordarà. No és flor d’un dia. Hi ha moltes hores al darrera: «Porto varis anys en els que vaig millorant. Vaig acumulant entrenaments i experiència i això es nota. En algun moment ha de sortir i el treball està donant els seus fruits». En les seves rutines va introduint canvis per tal de seguir evolucionant: «Sempre s’han de provar coses noves per substituir d’altres que no van tant bé. També un s’ha d’adaptar als horaris, perquè no sóc com els atletes professionals, que tenen tot el temps del món per entrenar-se». Actualment s’està recuperant d’unes molèsties al maluc i la ròtula, que el passat 18 d’octubre li va impedir participar a la marató d’Amsterdam. «No vaig poder entrenar el que volia, ni per horaris ni per les molèsties que arrossego», exposa.
 
Confia en superar-se / Com a bon atleta, sempre mira endavant i no vol quedar-se estancat. La pròxima temporada confia en seguir rebaixant les seves marques i sumar un bon grapat de resultats destacats. «Un mateix sempre pensa en millorar una mica més i espero poder-ho fer durant el 2016», indica Sanza. De maratons a les seves cames només en suma quatre. Vol ampliar el seu bagatge en els 42.195 quilòmetres i té pensat prendre part en alguna cap el mes d’abril. És la distància on veu que més pot progressar l’any vinent: «Tinc un marge encara gran per millorar en la marató».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT