PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Compareixença confidencial?

Avui el Govern es presenta davant de la comissió especial que analitza el cas BPA

Per EL PERIÒDIC

Cinca i Martí es dirigeixen a la sala de premsa de l’edifici administratiu del Govern.
Cinca i Martí es dirigeixen a la sala de premsa de l’edifici administratiu del Govern. | TONY LARA
La comissió que busca la màxima confidencialitat en cas de sensibilitat màxima i assumpte d’Estat, reobre avui les seves portes per rebre els representants del Govern, que com ja van anunciar fa un temps, se citen davant dels representants dels grups parlamentaris per dir la seva al respecte del cas BPA.
 
Aquesta compareixença comptarà per part de l’Executiu amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la intenció de la mateixa serà analitzar els antecedents i conseqüents de l’afer BPA, així com les seves implicacions en el sistema financer del Principat. L’acte, que començarà a les 9.30h, no serà públic sinó a porta tancada.
 
I aquest fet es dona en l’inici d’una setmana en que encara cueja la protesta privada i pública que s’ha fet des d’alguns estaments polítics en denunciar que algunes informacions que havien estat donades en aquesta comissió van ser després utilitzades perquè els germans Cierco presentessin una demanda contra el Govern i contra l’INAF.
 
En aquest sentit, la setmana passada va ser Martí com a cap de Govern qui va enviar una carta al síndic general, Vicenç Mateu, per tal de demanar-li que es compleixi amb la màxima confidencialitat de la comissió en matèria de temes espinosos, especialment si algunes de les informacions que es transmeten en el si d’aquesta comissió poden arribar a ser utilitzades en actuacions particulars que puguin comprometre els interessos nacionals. 
 
«Hi ha hagut una demanda administrativa legítima», va explicar el cap de Govern el passat divendres mentre visitava el Lycée Comte de Foix i a demanda de les preguntes dels periodistes, i hi va afegir: «Sense prejutjar res, en una carta penso que extremadament educada, s’explica que a tots ens interessa que no s’utilitzin, si s’han utilitzat, arguments o compareixences en el si de la comissió, per anar en contra dels interessos de la nació andorrana».
 
En aquest sentit, algunes altres veus polítiques van sortir en favor d’aquesta suposada confidencialitat que han de mantenir els representants polítics que hi són a dins de la comissió. Una d’elles va ser la de Josep Pintat, president del grup parlamentari Liberal, que va assegurar també el passat divendres, quan va sortir de la seva reunió amb el cap de Govern, que li va demanar en aquell moment formar part d’un pacte d’Estat envers les negociacions amb la Unió Europea, que les filtracions «no poden succeir».
 
Sigui per una cosa o per l’altra, el blindatge de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per l’estabilitat financera –comissió BPA–, avui centra més interès que mai perquè són el cap de Govern i el ministre de Finances els que compareixen. I saber què hi diuen també serà important. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT