PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Trobades entre grans lectors per criticar, recomanar i opinar

Quatre parròquies disposen d’un club en què els amants de l’escriptura aprofiten per intercanviar els seus punts de vista

Per ESTHER JOVER MARTIN

L’escriptora Empar Moliner assisteix a una xerrada-col·loqui a la Biblioteca Comunal d’Encamp.
L’escriptora Empar Moliner assisteix a una xerrada-col·loqui a la Biblioteca Comunal d’Encamp. | TONY LARA
Per a alguns lectors llegir és un acte solitari i íntim, però d’altres necessiten compartir-ho amb les persones que han viscut la mateixa lectura, per intercanviar impressions i punts de vista. Quatre biblioteques comunals disposen d’un espai perquè es puguin reunir aquest lectors àvids de comentaris: la d’Encamp, la de Sant Julià de Lòria i les d’Ordino i la Massana, amb el segell de les Valls del Nord.

El Club de Lectura més longeu és el de la Biblioteca Comunal Univeristària de Sant Julià, del qual se n’encarrega la bibliotecària Beth Gil. L’activitat es va posar en marxa l’any 2005 i el grup es reuneix l’últim dimarts de cada mes a les 20.30. «Tenim una vintena d’inscrits però habitualment vénen entre 8 i 10 persones fixes, tot i que depèn del llibre o de l’autor que tractem. És un grup consolidat, però està obert», explica Gil. «A l’hora de seleccionar les lectures tractem tot tipus de gèneres però, curiosament, al club tot som dones», confessa. «Abans teníem un home, però ja no ve». Potser la lectura és cosa de dones? «Tenim molts usuaris homes, però no a tothom li agrada parlar en públic», argumenta.

A principis de curs, les participants del Club de Lectura fan la tria: «Ens nodrim de lectures de diferents usuaris, fem cas de recomanacions, de crítiques, de l’opinió dels usuaris de la biblioteca... Estem al cas de les novetats que surten, dels best-sellers, i també de llibres destacats encara que no siguin d’actualitat».

Demà hi ha sessió de Club de Lectura a Sant Julià i la biblioteca comptarà amb la presència de Maria Teresa Cairat, que parlarà d’El síndic Cairat. El meu padrí (editorial Andorra, 2015), ja que tots els clubs conviden periòdicament autors del país i de fora per parlar de la seva obra. Enguany, el club lauredià va començar amb Ana María Matute i Andreu Martín. El mes que ve tractaran el llibre Pedra de tartera, de Maria Barbal, que celebra els 30 anys de la seva publicació. L’autora hi està convidada.

La Biblioteca Comunal d’Encamp va endegar el Club de Lectura l’any 2008, que es reuneix l’últim dimecres de mes, a les 20.15. En aquesta sessió els membres parlaran de les seves últimes lectures, com La piel del tambor i Alatriste, d’Arturo Pérez-Reverte, i es faran recomanacions de lectures interessants per regalar durant el Nadal.

El responsable del club encampadà és el bibliotecari Alfons Codina, que explica que són sis assistents fixos (tres homes i tres dones). Tot i que ara ja hi ha paritat, Codina admet «que quan vam començar érem cinc dones i jo». A les trobades, el grup acostuma a introduir un autor i la seva obra, durant el mes en fan una lectura i a la sessió següent «posem en comú les opinions, sense tecnicismes».

Per preparar el curs, el club selecciona una llista de lectures, «ja siguin novetats o no, i també d’escriptors del país». Per exemple, durant el primer trimestre del 2016 està previst convidar David Gálvez, autor de Cartes mortes i Res no és real (editorial Males Herbes). «Quan ve un autor o una autora ve més gent», assegura Codina. La biblioteca d’Encamp ha rebut la visita de Ferran Torrent, Jaume Cabré, Emili Teixidó, Empar Moliner i Pep Coll, a més d’Albert Villaró, Albert Salvadó, Joan Peruga i poetes autòctons.

Encamp acostuma a organitzar tres visites l’any: una d’un escriptor català, que encara no està tancada; una d’un andorrà, que aquest any serà Gálvez, i la d’un poeta, que enguany es dedicarà a l’obra de Vicent Andrés Estellés.

Codina admet que el 75% de les usuàries de la biblioteca són dones, però no s’atreveix a especular que siguin més lectores: «Potser l’home llegeix igual que la dona però usa menys la biblioteca».

Amb tot, les dones també copen el Club de Lectura de les Valls del Nord. «Sempre vénen dones però són usuàries molt diferents, amb molts punts de vista, cadascuna té la seva opinió», matisa la bibliotecària d’Ordino, Enma Hernández, que organitza el club conjuntament amb la bibliotecària de la Massana, Pepi Diéguez. El club es va crear l’any 2010 i hi assisteixen, regularment, vuit lectores més les dues bibliotecàries. Les trobades literàries, que tenen lloc el primer dimecres de cada mes, a les 20.30, s’alternen entre les dues valls, un mes a cada equipament comunal.

El mètode de selecció de les lectures és similar a la dels altres clubs: entre totes les usuàries fan una llista i es publica al bloc del Club de Lectura que ha creat Diéguez (www.clubdelecturavallsdelnord.wordpress.com). En la pròxima sessió tractaran del llibre La solitud dels nombres primers, de Paolo Giordano, i en el que queda d’any tenen previst llegir, entre d’altres, Seda, Un món feliç, Siddharta i La noia del tren. Amb la lectura d’Els ambaixadors esperen comptar amb la presència de l’autor, Albert Villaró. Parl·lelament a la lectura també organitzen activitats complementàries, «com el visionat d’una pel·lícula basada en un llibre o una visita guiada al Museu del Còmic».

Els Clubs de Lectura són un espai de trobada per intercanviar punts de vista i opinar sobre una lectura, comentar els punts forts i febles i aprofitar per fer recomanacions. Hi ha lectors, però, que prefereixen quedar-se en silenci: aquest també són benvinguts a les trobades ja que poden escoltar els altres i, per què no, algun dia potser es llencen a parlar en públic.

Els tres clubs que existeixen actualment pretenen celebrar trobades conjuntes perquè els usuaris es coneguin entre ells. Amb tot, els dies no coincideixen i els grans amants de la lectura poden aprofitar per assistir a les tres trobades mensuals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT