PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern preveu reduir un 30% el consum energètic a les escoles

La prova pilot s’engega amb 100.000 euros a cinc centres i pretén abastar tota la xarxa de cara al 2019

Per Marisa da Costa

Els ministres d’Educació i de Medi Ambient, Eric Jover i Sílvia Calvó, durant la compareixença d’ahir a l’edifici administratiu..
Els ministres d’Educació i de Medi Ambient, Eric Jover i Sílvia Calvó, durant la compareixença d’ahir a l’edifici administratiu.. | El Periòdic
El programa d’eficiència energètica a les escoles (programa3E) preveu reduir fins a un 30% l’actual consum dels centres educatius del Principat a través de la implementació d’un nou sistema de telegestió que es començarà a instal·lar aquesta mateixa tardor. Per ara, «s’han triat cinc centres representatius» on es durà a terme una prova pilot que s’endega amb 100.000 euros destinats a l’adquisició i instal·lació dels comptadors i del programa que han de permetre optimitzar el consum energètic a les escoles i que s’espera ampliar a la totalitat de la xarxa de cara al 2019. 
 
El nou pla de gestió del consum va ser presentat ahir per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, qui es feia acompanyar pel titular d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, per tal d’exposar el vessant pedagògic de què consta aquesta iniciativa. El Programa3E no només neix amb la voluntat de promoure l’eficiència sinó que paral·lalament s’implanta amb la finalitat de conscienciar els joves al voltant del concepte de sostenibilitat.
 
L’impuls del programa segrega de l’objectiu «d’incidir contundentment en la millora de l’eficiència energètica als edificis administratius» a través de l’optimització en la gestió però també per tal de prioritzar les inversions per part del Govern en aquest àmbit, segons va explicar Calvó. 
 
Reducció de la despesa/ El pla s’engegarà aquesta mateixa tardor amb una inversió inicial de 50.000 euros per a licitar i instal·lar comptadors d’energia tèrmica i elèctrica que, connectats a un software valorat també en 50.000 euros han de permetre controlar factors com l’enllumenat, màquines, calefacció o l’aigua calenta sanitària. 
 
Els centres triats per endegar el projecte són l’ubicat a Ciutat de Valls, la francesa i espanyola de Sant Julià de Lòria i les escoles andorranes de la Massana, Santa Coloma i Escaldes-Engordany, per ser «els més consumidors». Estudiar-ne la distribució del consum portarà al disseny de plans de manteniment personalitzats amb què es reduirà la petjada de carboni i les despeses innecessàries, la qual cosa serà possible amb «un sistema d’alarma per identidicar consums més elevats» de l’habitual. 
 
Idear informes de les instal·lacions en funció de «paràmetres mesurats» porta al segon objectiu per situar els edificis administratius d’Andorra al nivell europeu i estalviar un 35% de l’energia que ara es consumeix i que es veuria reduïda en 200 GWh, segons va assegurar Calvó: la priorització d’inversions.
 
La gestió a través dels comptadors possibilitarà estudiar on és més important dedicar recursos «per obtenir un retorn més ràpid». A partir dels primers informes resultants de l’aplicació del programa3E la propera primavera i la seva ampliació a l’estiu de l’any vinent, el Govern tindrà la capacitat de decidir on existeix una major necessitat de renovació per tal de seguir dedicant recursos a la instal·lació de plaques solars, aixetes termostàtiques o a l’aïllament de façanes i sota cobertes durant el curs 2016-2017, accions a les que, des del 2011, s’ha dedicat una partida de gairebé 1,5 milions d’euros.
 
Si els resultats de la prova pilot als cinc edificis ja esmentats són satisfactoris, es té la intenció, segons Jover, «que tots els centres educatius del país tinguin cabuda al programa abans no finalitzi la present legislatura». Abans que això sigui possible, però, paral·lelament a la dotació dels aparells de comptatge, es formarà els usuaris experts. A més, ja es tenen auditories fetes al Centre Penitenciari i altres emplaçaments de l’administració per tal d’incloure’ls, en un futur, en aquesta estratègia. 
 
Jover i Calvó van coincidir en assenyalar que la decisió d’inaugurar el pla d’eficiència energètica als s’estrena a les escoles per què serveixen com a plataforma de difusió no només entre els infants mitjançant l’educació sinó vers el seu entorn. La conscienciació dels nens sobre la importància de reduir el consum energètic i, amb ell, la petjada de carboni, servirà per arribar a les seves famílies. 

La iniciativa respon a la voluntat de conscienciar els nens/ No és aleatori iniciar el programa d’eficiència energètica a les escoles: la disminució del consum anirà acompanyada, tal com va explicar el titular d’Educació, Eric Jover, d’una estratègia pedagògica pr conscienciar els infants sobre el tema però també  de fer arribar als seus entorns conceptes com l’«eficiència» o la «sostenibilitat». 
 
Amb aquesta finalitat, el departament adquirirà un mòdul mòbil i prepararà altres activitats per tal que els estudiants puguin experimentar. A més, s’instal·laran plafons a les escoles, es faran maquetes i s’enviaran cartes a les famílies per tal de fer-los partícips del pla. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT