PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La compareixença del Govern accentua els dubtes de la comissió

Quatre hores de trobada que, com es podia esperar, deixen sensacions gairebé oposades en els dos fronts

Per IVÁN ÁLVAREZ / R.M.S

Saboya, Cinca, Martí, Baró i Pintat, poc abans de l’inici de la compareixença davant la ‘comissió BPA’, ahir.
Saboya, Cinca, Martí, Baró i Pintat, poc abans de l’inici de la compareixença davant la ‘comissió BPA’, ahir. | Emilio Prenas
Era un dia subratllat en el calendari. Després de vuit mesos i escaig de demandes dels grups parlamentaris, peticions de l’oposició, sol-licituds, cartes i preguntes al Consell General, el nucli dur del Govern va comparèixer ahir davant la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera. Una trobada de quatre hores, llarga, densa i trufada d’explicacions que no va acabar de deixar amb bon gust als membres de la comissió especial i que, fins i tot, va augmentar els dubtes que ja asseguraven tenir. 
 
La representació de l’Executiu va prendre la paraula cap a les 10 del matí i durant un terç de la compareixença, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el responsable de Finances, Jordi Cinca, i el cap de Govern, Toni Martí, van exposar tot el procés que s’havia viscut abans de la nota del FinCEN, del 10 de març, tota la prehistòria del cas BPA. Els tres membres del Govern van analitzar com i per què s’havia arribat a aquesta situació, fins el torn de preguntes dels membres de la comissió. No es va anar més enllà. Durant les quatre hores de reunió no es va tractar cap tema de futur, no es van treure els temes de confidencialitat ni els membres de la comissió van fer cap retret al voltant de la manca d’informació, però si els va deixar una sensació estranya. 
 
L’interrogatori al que es va sotmetre el Govern per intentar esvair dubtes i resoldre incògnites sobre l’afer BPA va deixar un regust agredolç a la comissió especial que defensa que aquesta compareixença els ha generat encara més dubtes dels que ja tenien abans sobretot del que va provocar l’arribada de la nota del FinCEN, temes vinculats a la nota verbal del tresor americà o les informacions de l’INAF. 
 
Un integrant  de la comissió especial va reconèixer que l’aparició de Cinca, Saboya i Martí augmenta els neguits de l’òrgan perquè «hem vist coses que no quadren». Un altre membre de la comissió va afirmar que «no ens han sabut donar resposta en algunes coses o, potser, no ens les han pogut donar. He tingut una sensació rara, perquè no han parlat amb seguretat ni amb confiança i ens han dit coses que ja se sabien des de fa temps». 
 
Aquest segon assistent a la compareixença va afegir que «les explicacions no les vam veure sòlides, clares ni convincents» i, sobre la nota del FinCEN, va apuntar que «normalment, abans de deixar constància escrita d’un tema tan delicat haurien d’haver parlat abans, bàsicament per comunicació entre països ni que sigui amb mecanismes informals». «Una carta no s’envia d’un dia per un altre fotent canya sense haver parlat abans. No és normal», va cloure. 
 
El Govern ho veu d’altra manera / Per altra part, la versió dels representants ahir del Govern van ser totalment diferents. Per als compareixents, les sensacions van ser positives i van sortir amb el convenciment que ahir es va recollir el veritable esperit pel qual es va formar aquesta comissió. A més, van remarcar la importància del poder parlar, posar punts sobre la taula i, tot i que no es van treure conclusions molt clares,  «s’han pogut apropar postures». 
 
Per part seva, el titular de la cartera de Finances, Jordi Cinca, va destacar que durant la compareixença s’ha exposat cap a on va la situació actual i la plaça financera andorrana, tot i que va voler mantenir en secret el contingut de la compareixença davant dels membres del consell: «No en destaco res, no en parlarem de la comissió, nosaltres som uns convidats, hem comparescut a petició de la mateixa comissió i no ens toca a nosaltres fer valoracions». 
 
Així mateix, Cinca va considerar «normal que en compareguin el cap de Govern, el ministre d’Afers Exteriors i jo mateix, vist que hem tingut un paper en la gestió d’aquesta crisi», va afirmar ahir el ministre, «tot i que és un paper secundari», hi va afegir» perquè «el que prima són els dos supervisors, la Uifand i l’INAF, i naturalment també l’AREB».
En tot cas, Jordi Cinca va explicar que el que es va exposar durant la maratoniana jornada matinal de compareixença va ser, fonamentalment, «de cap a on ha d’anar la plaça financera i com s’ha de fer per fer-la cada vegada més robusta». 
 
Avui, però, s’escoltaran les versions oficials dels grups parlamentaris liberal i mixt, que han convocat sengles rodes de premsa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT