PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca creu que ser prop d’Europa ha permés explicar la crisi BPA

L’economista Joaquín Arriola insta al Govern a completar importants canvis legislatius per a la integració

Per R. MORA

Cinca, a l’esquerra, amb Arriola al centre i l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, ahir.
Cinca, a l’esquerra, amb Arriola al centre i l’ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, ahir. | EL PERIÒDIC
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va defensar ahir el paper de l’acostament d’Andorra a Europa posant l’exemple de la crisi de Banca Privada d’Andorra, la qual considera que s’ha pogut explicar millor en tenir aquest principi d’unió amb la Unió Europea. «Mitjançant l’acord monetari hem tingut arguments per explicar la crisi tan devastadora de BPA», va manifestar ahir a l’ambaixada espanyola en el marc de la seva intervenció en el cicle Diàlegs europeus a Andorra, que va estar encapçalat per l’economista basc Joaquín Arriola, el qual va avisar de la necessitat de completar nombroses i intenses reformes en el sistema legislatiu andorrà per tal d’adaptar-se a la que s’espera sigui la seva nova situació a Europa.
 
Cinca va considerar clau el pes que ha estat guanyant Andorra en els últims anys en l’entorn europeu, per tal de poder «explicar» la situació creada per la crisi de BPA, i d’aquesta manera minimitzar els problemes que hauria pogut patir la plaça financera del Principat. «No és el mateix explicar aquesta crisi al món sense Europa o amb Europa», va manifestar el ministre, que es va congratular d’estar «en el marc legislatiu de la Unió Europea». Segons Cinca, la situació permet tenir molta més seguretat: «L’estabilitat per a Andorra ve de l’estabilitat associada a l’estabilitat del nostre entorn». 
 
Així mateix, Cinca va afirmar que el «tren» europeu havia passat davant d’Andorra i que per això es va haver de pujar aprofitant l’oportunitat perquè el camí havia estat llarg, «des del 2005 que vam començar a negociar». 
 
El ministre, en referència a les negociacions amb la Unió Europea per l’acord d’associació, va fer seva una frase d’un altre conseller andorrà, «que em van semblar molt encertades», que en el seu moment va dir: «Al final de tota aquesta negociació, hem de veure si suma, i només que sumi un, ja és més del que tenim avui». 
 
El ministre va destacar el fet d’integrar-se en un marc més potent per tal de «combatre» algunes situacions, i va posar l’exemple dels atemptats de París de la setmana passada. Amb tot, va explicar la necessitat de mantenir les especificitats andorranes en l’acord d’associació: «Andorra va prendre la decisió de convergir cap a Europa, i no sense conviure amb unes peculiaritats, i amb solucions a mida, i que per tant no puguem absorbir». En aquest sentit, Arriola, que va centrar la conferència sobre l’euro i la unió monetària, va explicar que Andorra ha de fer el pas per adapatar-se a Europa, aprofitant que és ara quan el continent li ha obert les portes, cosa que, va dir, podria no tornar a passar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT