PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Massana no es veu com a seu permanent de la Copa del Món de btt ni per als propers 10 anys

L’ens internacional no vol lligar el seu futur a llarg termini tot i la feina organitzativa «perfecta» als Mundials

Per Iván Moure

El francès Loïc Bruni celebra el títol de campió del món de descens al setembre als Mundials de Vallnord.
El francès Loïc Bruni celebra el títol de campió del món de descens al setembre als Mundials de Vallnord. | TONY LARA
Emin Müftüoglu, president de la comissió de mountain bike de la Unió Ciclista Internacional (UCI) va resumir la tasca organitzativa dels Mundials de BTT i Trial de Vallnord del mes de setembre passat com «perfecta» fins el punt que va recomanar l’elaboració d’un dossier per convertir la seu andorrana en una fixa del calendari de les Copes del Món aprofitant l’èxit. Fins i tot va arribar a dir: «Tant el senyor Cookson [president del màxim ens internacional] com jo estem molt feliços i tenim la sensació que Vallnord pot arribar a ser com Fort William».
 
El director de la gran cita andorrana i conseller d’esports de la Massana, Sergi Balielles, va recollir les paraules de la cúpula de l’UCI i va assenyalar: «Tot el que hem viscut aquests dies s’ha de plasmar com sigui en un bon dossier, que enviarem la setmana que ve». El cònsol de la parròquia, David Baró, va reforçar el discurs amb certa cautela: «Tenim el vot dels que han vingut, però són tres hi hi ha catorze membres». Amb tot, va aventurar-se amb una altra possibilitats: «Tenim lligades tres Copes del Món fins el 2018 i l’any que ve volem mirar d’aconseguir-ne res més i lligar-ho tot en un contracte comercial de deu anys».
 
Han passat gairebé tres mesos des que van començar els Mundials i Balielles va indicar ahir a aquest rotatiu que la Massana ja ha fet totes les passes necessàries però no confia en que sigui possible ser seu permanent o pels pròxims deu anys: «Part de la directiva de l’UCI aprova la nostra proposta, però no poden hipotecar-se tants anys i ens han demanat de manera no oficial que tampoc ens capfiquem molt en insistir amb aquesta opció... De moment sembla descartada». 
 
El motiu per al conseller és ben clar: el problema radica en què l’entitat que encapçala Brian Cookson no vol lligar el seu futur a llarg termini amb cap seu. De fet, Fort Williams és considerada la millor seu al planeta –també l’única que cobra entrada– i no falla en el calendari des del 2001, però la realitat és que no té cap compromís signat. Simplement cada any és escollida.
 
Cookson acaba mandat al 2017 / Una de les claus que expliquen perquè no vol comprometre’s amb ningú per molts anys és que les legislatures en són de quatre. Cookson en porta dos de mandat, sembla que no tornarà a presentar-se a les eleccions i considera –igual que d’altres membres de la cúpula de l’UCI– que no seria coherent que el seu successor arribés al càrrec amb imposicions heretades per contractes. En aquest sentit, l’actual president haurà de convocar eleccions al 2017 i Vallnord té un contracte fins el 2018, com també Val d’Isère i Lourdes, que van aprofitar el rebuf per sol·licitar un acord idèntic al de l’estació andorrana que els ha estat concedit. 
 
Amb tot, Balielles apel·la a continuar treballant per convertir-se un referent en el món de la BTT: «Tenim tres anys per demostrar i seguir insistint en què podem tenir un lloc en el calendari cada any». És més, tampoc no descarta el conseller de la Massana en què els tres anys que s’han signat puguin ser més: «L’UCI això no ho descarta. Repeteixo que ens ha arribat que deu anys no ens els donaran, però estan oberts a ampliar a un, dos, tres anys...».
 
Això ja es va debatre als Mundials de carretera de Richmond (EUA) disputats el 21 de setembre passat i on va haver-hi representació de la Massana i no es descarta que es concreti alguna cosa en la pròxima reunió tècnica del màxim ens internacional, que serà el pròxim 5 de desembre a Ginebra (Suïssa). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT