PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els prejubilats denuncien el tracte i les formes de l’AREB

Fiñana compareix en la comissió sense aportar més informació

Per I.A//R.M.

Fiñana, que ahir va comparèixer davant de la comissió BPA.
Fiñana, que ahir va comparèixer davant de la comissió BPA. | Tony Lara
Ball d’advocats a Banca Privada d’Andorra per intentar solucionar un nou front obert per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries. Ara el punt de mira de l’AREB no és un altre que els casos de prejubilacions –treballadors de més de 58 anys– els quals estarien intentant tancar des de l’agència pagant la meitat dels emoluments que els hi corresponen, tot i que cada cas és diferent –menys de deu–, perquè en d’altres fins i tot s’intenta que l’acord sigui a cost zero. 
Tota oferta és verbal i, en cap cas, s’ofereix cap acord per escrit i sempre, segons les fonts consultades, amb una falta de tacte evident. Entre les maniobres de l’AREB, n’hi ha de diferents, depenent de cada prejubilat i fins i tot de la seva situació personal, criteri que, segons les fonts consultades per aquest rotatiu, és arbitrari per part dels administradors. De fet, en alguns dels casos el que es denuncia és que fins i tot s’apunta que la liquidació corresponent formarà part de l’amortització de crèdits que el treballador tenia contractats amb l’entitat. En aquestes reunions individuals amb els prejubilats s’ha trobat, a més, algun cas on la cúpula ha amenaçat en no pagar res en concepte d’indemnització. En aquest sentit, asseguren les fonts consultades que l’Agència ha instat a la persona afectada a no denunciar per no portar el cas a un judici que, segons ells tindria perdut el treballador perquè «tenim el Govern darrera». Per acabar-ho d’adobar, des de l’administració amenacen al treballador a denunciar el seu contracte a la CASS amb el resultant d’haver de retornar al banc les quantitats ja percebudes.
 
Fiñana ofereix zero informació / La comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera va rebre ahir la visita de Carles Fiñana, cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand). Però la seva presència no va resoldre cap dubte dels presents. De fet, les tres hores de compareixença van servir per destacar els passos que s’estan fent, però la resta de demandes es van respondre amb negativa, apel·lant a la confidencialitat que ja ha utilitzat el Govern en altres ocasions. L’aspecte que més va molestar als membres de la comissió va ser no trobar resposta quan se li va transmetre a Fiñana en base a quina llei, normativa o conveni intern no se li facilitava, per exemple, un document tècnic que la Uifand envia a tots els bancs i a les auditories que han de fer els informes pertinents per evitar i controlar casos de blanqueig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT