PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El Pas no entén per què es tanca l’accés «en previsió»

El Govern es reuneix aquest matí amb la prefectura de l’Arieja

Per E.J.M / M. C

La nevada, ahir a les Valls del Nord, a Arinsal.
La nevada, ahir a les Valls del Nord, a Arinsal. | Emilio Prenas
Els comerciants del Pas de la Casa no entenen per què França ha decidit tancar els accessos a Andorra sense que hagi nevat el suficient. El portaveu de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va lamentar ahir que és «la primera vegada que la carretera es tanca per previsió de neu i vent, però sense que encara hagi nevat fort». Els botiguers tenen el suport del Govern i avui a les onze del matí hi ha prevista una reunió a Foix amb la prefecta de l’Arieja, Marie Lajus, per tractar sobre els accessos.
 
França va anunciar dilluns al vespre que tancaria els accessos a Andorra de la RN22 i la RN320 a partir de les sis del matí de dimarts almenys durant 24 hores. El sector comercial del Pas de la Casa està molest perquè ahir les condicions meteorològiques no van ser extremes i es podia circular amb normalitat, amb equipaments especials, això sí. «L’accés s’ha de tancar quan neva fort», va insistir Carrié. 
 
El Pas de la Casa es va convertir durant la jornada de dimarts en una població quasi fantasma ja que «la gent que viu a Acs no ha pogut venir ni a treballar ni a comprar i la majoria de les botigues han tancat per manca de clientela», va assegurar el portaveu de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa. «Quan neva i hi ha risc d’allaus entenem que es tanqui, però 24 hores abans per una previsió, no».
 
Per la seva part, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va comentar ahir que el Govern dóna tot el seu suport als comerciants del Pas de la Casa i que està en constant contacte amb ells i amb el Comú d’Encamp per informar-los de qualsevol novetat. Cinca també va argumentar que «entenem les mesures de seguretat però no que es tanqui amb tanta antel·lació». En la reunió que es mantindrà aquest matí a Foix, el Govern oferirà a França suport «tant en material com en recursos humans» per ajudar a la neteja de les carreteres i evitar així haver de tancar els accessos tant de temps. A Foix s’hi desplacen el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, el director de Protecció Civil, Francesc Areny, i el director d’Ordenament Territorial, Manel Riera. 
 
EQUIPAMENTS ESPECIALS / El Centre Nacional del Trànsit va explicar que els accessos estarien tancats almenys fins aquesta matinada, i que dependria de l’evolució del temps durant la nit que França decidís reobrir o no. Al Principat, fins ara només hi ha tancada la carretera del Coll d’Ordino i ahir es necessitaven cadenes per circular per la CG2 a partir d’Incles, a la CG3 a partir del Serrat, a la CG4 a partir de Pla i a la CG5 d’Arinsal amunt. Pel port d’Envalira també es podia transitar.
 
De fet, des del primer de novembre és obligatori que tots els vehicles que circulin per la xarxa viària del país vagin adequadament equipats per a la conducció sobre neu i gel. Els conductors que no ho compleixin poden ser sancionats.
 
OBERTURA DE PISTES / D’altra banda, Vallnord va confirmar ahir que l’estació d’Ordino-Arcalís obrirà aquest dissabte. «En les properes hores es preveuen més nevades pel que encara no es poden determinar el nombre de pistes i de remuntadors que estaran oberts», va informar el domini esquiable. A partir del 2 de desembre, l’estació ordinenca espera estar pràcticament oberta al 100%. En canvi, l’estació de Pal-Arinsal té previst iniciar la temporada el 4 de desembre. 
 
Vallnord vol obrir «al públic en les millors condicions possibles i amb la garantia d’oferir un producte a l’alçada de les expectatives de la clientela». El domini «vol garantir un desenvolupament del Pont de la Puríssima excel·lent».
 
Quant a l’estació de Grandvalira, el domini té la intenció d’obrir també el cap de setmana però dependrà de l’evolució meteorològica.
PUBLICITAT
PUBLICITAT