PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca emplaça la rendibilitat del pla de pensions d’aquí «anys vista»

El ministre afirma que el 3,5% de rendibilitat és la tònica que es pretén assolir com a mitjana a mesura que passin els anys

Per MARISA DA COSTA

Cinca, durant una roda de premsa de Consell de Ministres.
Cinca, durant una roda de premsa de Consell de Ministres. | TONY LARA
Per a començar a veure un pla de pensions dels funcionaris farcit caldrà esperar encara un temps. «En tres, sis mesos o dos anys» no es poden esperar grans resultats, la qual cosa no implica que el nou fons» destinat a la jubilació dels treballadors de l’administració estigui suposant «pèrdues» perquè el percentatge de rendibilitat sigui actualment del 0,25%. «Les quantitats poc significatives» d’ara són encara «nul·les en comparació amb el què han d’acabar sent». Així va voler el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, «desdramatitzar» el desencís estès entre els empleats públics en vista del desenvolupament de la Llei que afecta la seva retribució per jubilació. 
 
El responsable de les finances de l’Executiu va explicar que el preestabliment del 3,5% de rendibilitat és la tònica que es pretén assolir com a mitjana a mesura que passin els anys, així com la marca que s’imposarà a l’entitat gestora que assumeixi el control i supervisió d’aquest pla. Els aclariments de Cinca entorn de la problemàtica es van produir precisament durant la compareixença posterior al Consell de Ministres que ahir aprovava el reglament que parametritza l’elecció dels membres de la comissió de seguiment que liderarà la gestió del pla. Entre altres aspectes, la norma validada preveu els processos d’elecció dels 12 components del grup i la seva substitució, així com també s’encarregarà de definir les línies que ha de seguir el fons. 
 
Sense deixar de banda la funció pública, preguntat sobre les crítiques de l’oposició al projecte de pressupost per al 2016 va matisar que «els 3,5 milions destinats al primer capítol no són únicament per a contractacions»; la quantia que es dedica a aquesta matèria és d’uns 500.000 euros. En aquest sentit retreia als grups contraris les constants denúncies que emeten per les mancances a l’administració central, per a la qual cosa és necessari dotar-se de recursos humans. Aquestes crítiques van ser contrarestades  amb un «balanç» molt positiu de les reunions del Govern amb els quatre grups parlamentaris per abordar dues «qüestions majors»: els pactes d’Estat sobre l’acord amb la Unió Europea i la reforma Sanitària. Si bé no es va arribar a un consens total, es van deixar «portes obertes». 
 
Els lots d’euro invenuts es posaran en circulació / Dels 70.000 lots d’euros andorrans que ara fa un any el Govern posava a disposició dels residents, 41.931 han estat reservats i se n’han recollit 40.805. Cinca va recordar que les persones que encara no ho hagin fet, disposen fins a finals d’any per adquirir el paquet a preu facial. Els que no s’hagin venut es posaran en circulació.
 
«Govern no pot no negociar amb la UE» / Preguntat sobre l’exigència d’informes per part dels Liberals sobre l’impacte de l’acord amb la UE, el ministre portaveu va assegurar que es procedeix a la seva elaboració a mesura que es va dialogant, però es tracta d’un procés complex que s’anirà traslladant a polítics i societat a mesura que s’avanci, ja que «el Govern no pot no presentar-se a la negociació». 
 
Nou tràmits més disponibles a la xarxa / L’e-tràmits possibilita als usuaris realitzar a través de la xarxa nou noves gestions que fins ara s’havien de gestionar de forma presencial a l’administració. La plataforma incorpora certificats com per exemple l’alta i baixa de vehicles o certificat de baixa de comerç.
 
Govern obre ajuts al dall de prats i a l’estudi / Els ministres van acordar ahir dedicar 374.582,97 euros a oferir ajuts per fomentar el dall dels prats per tal que el bestiar d’Andorra sigui alimentat amb menjar també del país. D’altra banda, la reunió d’ahir donava el vistiplau a un ajut perquè personal relacionat amb la docència a partir de segona ensenyança pugui marxar als EUA, amb 12.000 euros.
 
EL CRAJ permet els jocs d’atzar digitals / Després de reiterades demandes per part dels comerciants, el Consell Regulador Andorrà del Joc va aprovar la promoció dels concursos amb intervenció d’atzar, rifes, participacions de loteria i loteries de promoció a través de mitjans telemàtics. Un cop definits els paràmetres per exigir condicions al promotor, podrà procedir a l’oferta.
PUBLICITAT
PUBLICITAT