PUBLICITAT

Andorra La Vella

El paternalisme envaeix Martí

El cap de Govern advoca perquè l’administració crei projectes als que «cal ajudar a caminar, però arriba un moment en què han de caminar sols», pensant en «els joves que ara estudien»

Per M. C.

El líder de l’Executiu celebra la ratificació del compromís empresarial per a l’arrencament dels projectes transversals.
El líder de l’Executiu celebra la ratificació del compromís empresarial per a l’arrencament dels projectes transversals. | TONY LARA
Present a la materialització del nou clúster Actinn a través de la signatura d’un conveni per part de 35 empreses andorranes per tal de potenciar la innovació i les noves tecnologies al Principat, el cap de Govern inaugurava l’aliança amb un discurs marcadament paternalista. Toni Martí catalogava aquesta iniciativa –fruit dels intercanvis entre l’administració pública i diversos actors privats– com un «fill» que, a mitjà termini, ha de «donar oportunitats als joves que actualment estudien i que surten molt ben preparats». 
 
La intervenció de Martí va venir desencadenada per la seva presència, el passat dimarts, al Dia d’Andorra a Toulouse. Un dels actes de la jornada va desenvolupar-se en companyia d’una setantena d’estudiants a la ciutat del sud de França. Uns universitaris que «avui dia estudien coses noves», unes carreres per a les que, en l’actualitat, Andorra no disposa de sortides laborals. La necessitat d’obrir portes al Principat per tal d’instal·lar-hi aquests llocs professionals per ara inexistents –que d’altra banda són necessàries per cobrir mancances nacionals– és un dels factors en què, per al mandatari, rau la importància de la confluència d’esforços entre diferents àmbits empresarials per tal de potenciar noves «oportunitats».
 
El líder de l’Executiu va celebrar la ratificació del compromís empresarial per a l’arrencament dels «projectes transversals» de què anteriorment parlava el president de FEDA, Albert Moles, aprofitant la seva presència per empènyer-los a ser proactius i destacar la importància de la seva aliança, propiciada des del departament de diversificació econòmica, que, tal com es va comprometre el secretari d’Estat de dita àrea, Josep Maria Missé, es mantindrà al costat dels privats als que van apropar. 
 
En referència a l’aproximació entre empreses d’àmbits diversos incentivada des de l’administració pública per a l’impuls de projectes que activin a Andorra la innovació i les noves tecnologies, Martí els va traspassar la responsabilitat: «El Govern us ha d’ajudar a caminar però arriba un moment en que heu de caminar sols». Com qui parla de l’infant que deixa de gatejar per donar les seves passes agafat de les mans dels pares. I el monotema va persistir: «Avui és el naixement d’un fill que camina perquè existeix la voluntat que camini». 
 
 El líder de l’Executiu no va abandonar la seva tònica habitual i va aprofitar l’avinentesa per recordar una vegada més el procés d’obertura econòmica en què el país es troba immers i la qual «cal compartir perquè si no no es reeixirà». I perquè l’entrada d’inversors i nous sectors a Andorra sigui efectiva cal també, segons paraules de Martí, «obertura mental». El cap va protagonitzar ahir una compareixença propera als assistents, als que va recordar el passa d’un venim, «un temple de mules, ferro i tabac» i el futur vers el qual cal dirigir-se: l’acomodament a l’entorn internacional. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT