PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Concedides la meitat de les autoritzacions de treball de temporada

Una vintena de 68 fronterers han aconseguit feina al país

Per JOSEP ROMERO

La regidora Mireia Font es dirigeix a les persones que van acudir ahir a l’edifici del CETAP pel ‘workshop’.
La regidora Mireia Font es dirigeix a les persones que van acudir ahir a l’edifici del CETAP pel ‘workshop’. | TONY LARA
Fins el moment Immigració ha atorgat aproximadament la meitat de les 3.160 autoritzacions per a les diferents activitats de temporada que va aprovar el consell de ministres del 14 d’octubre, la majoria de les quals pertanyen al comerç i l’hoteleria, segons va explicar ahir el director d’Immigració, Jesús Guardiet, coincidint amb la seva presència a la trobada del workshop ocupacional que es va fer a la Seu d’Urgell. 
 
El rànquing de permisos atorgats hores d’ara l’encapçalen el personal que treballa a les pistes d’esquí i comerços de lloguer d’esquí. Les xifres inclouen la quota prorrogable des d’aquella data fins a l’abril del 2016 amb un total de 413 noves autoritzacions, de les quals han estat concedides aproximadament un centenar. En les quotes de temporada i la quota prorrogable –fins l’abril vinent– s’engloben, tal com es va introduir l’any passat, una diferenciació entre les autoritzacions de residència i treball i les de fronterer, a efectes d’una precisió més gran i per facilitar el còmput i l’anàlisi estadístics de les quotes consumides. 
 
FRONTERERS/ Així pel fa que a les 68 específiques (que s’inclouen en el percentatge general de 413) s’han lliurat per a fronterers una vintena, la major part a persones que  estan treballant en activitats relacionades amb el turisme. Guardiet va recordar que en tots els casos s’estableix la possibilitat que un cop esgotades qualsevol de les quotes diferenciades, es pugui fer ús de l’altra fins a l’esgotament de la quota global i per sector.
 
Tot i que per a l’administració andorrana són les empreses les que tenen la darrera paraula en el procés de selecció del personal, l’alt càrrec d’Immigració va considerar que des de l’Executiu del Principat s’ha fet un esforç considerable per prioritzar, a banda dels residents nacionals, als demandants d’ocupació de la resta del  territori pirinenc, «tot i que hi ha un conveni trilateral entre França, Espanya i Andorra que no en fa distincions entre els ciutadans de cada estat».
 
Cal recordar que els contingents aprovats per a les diferents activitats de temporada preveuen, per sectors, un incrementen notable de  les quotes per als hotels de pistes (+15,3%), a causa de la demanda que s’ha manifestat i, en canvi, es redueixen les agències de viatges (-23,1%) i el comerç (-53,1%), atès que el consum durant l’any passat va ser menor del que s’havia previst. Quant a la procedència dels treballadors temporers, ha augmentat en un 7,39% la quota per als comunitaris i s’ha reduït en un 1,86% per als extracomunitaris.
 
ACORD D’ASSOCIACIÓ/ Justament serà el punt sobre immigració el més sensible de la negociació en la redacció de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per al 2017 perquè, segons el Govern, Andorra demanava un període transitori per mantenir les quotes d’immigració existents i després valorar la situació de cada país. El Principat té en l’actualitat una quota del 5% d’immigració l’any. Davant aquesta evidència, l’executiu considera que han de fer veure a la UE que la mateixa és suficient per a una població de 70.000 persones. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT