PUBLICITAT

Barcelona

Les 16 estacions d’esquí catalanes generen en cinc anys 2.342 milions

Cada euro en forfets aporten 12,37 euros en el conjunt del territori

Per EL PERIÒDIC

Dels milions generats, el 70% corresponen a la demarcació de Lleida.
Dels milions generats, el 70% corresponen a la demarcació de Lleida. | TONY LARA
Segons un estudi elaborat per ESADE i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) les 16 estacions d’esquí del Pirineu català han generat durant els darrers cinc anys un impacte econòmic de 2.342 milions d’euros al territori. Entre les xifres presentades en aquest estudi d’impacte econòmic, s’ha destacat que per cada euro de despesa en forfet es genera una despesa de sis euros. A més, per cada lloc de treball de les estacions es generen cinc llocs de treballs més a la resta del sector. 
 
Dels 2.342 milions d’euros generats els darrers cinc anys a l’entorn de l’esquí, el 70% (1.645 milions) corresponen a la demarcació de Lleida (Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell i Solsonès); i el 30% (697 milions) a la de Girona; és a dir, la Cerdanya i el Ripollès, segons ha informat RàdioSeu. Finalment, l’estudi indica que per cada euro de despesa en forfait es generen 12,37 euros en el conjunt del territori. 
Vers aquestes dades, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, també ha volgut remarcar «el bon comportament de les estacions d’esquí del Pirineu català que consolida l’estratègia del Govern de diversificar geogràficament la indústria turística alhora que ajuda a desestacionalitzar la temporada turística». 
 
D’aquesta manera, l’objectiu per aquesta temporada és augmentar un 7% el nombre d’esquiadors. Tanmateix, el conseller ha destacat que les 16 estacions d’esquí catalanes «són els principals motors econòmics de desenvolupament de les comarques del Pirineu català» i una «peça clau» a l’hora de potenciar el turisme de les comarques d’interior i de muntanya
 
D’altra banda, el president de l’Associació d’Estacions d’Esquí i de Muntanya, Xavier Nolla, ha destacat que en aquesta temporada les 16 estacions d’esquí han invertit en conjunt 13 milions d’euros, un milió més que l’any passat. També És la xifra més elevada des de l’any 2010. Del total, 5,5 milions s’han destinat a la millora de pistes, accessos i màquines, 4,5 milions a producció de neu i 3 milions a remuntadors.
 
Previsions pel pont / Nolla també ha assegurat que els responsables de les estacions estan «contentíssims» per les nevades i el fred dels darrers dies, que probablement permetrà que pel pont de la Puríssima obrin totes les 16 estacions, també les de nòrdic. De moment, tal com ha avançat RàdioSeu, aquest cap de setmana, només pel que fa a estacions de l’ACEM, funcionaran Masella , La Molina, Baqueira-Beret i Boí-Taüll, que dissabte farà jornada de portes obertes.
 
El president de la patronal de les pistes d’esquí catalanes ha recordat que aquestes més bones perspectives que tenen els empresaris del sector es basen tant per les previsions de fred que hi ha per a l’inici de la temporada com pel fet que aquest any ja s’han obert instal·lacions per les nevades de la tercera setmana de novembre, contràriament a l’any passat que la primera nevada va caure el sis de desembre. Des de l’ACEM també han valorat el fet que Tavascan –que combina esquí alpí i nòrdic– podrà reobrir els seus remuntadors el quatre de desembre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT