PUBLICITAT

ORDINO

Rossell insisteix en què els partits han de cobrar una subvenció anual

El secretari general de Ld’A entén que és un problema d’interpretació de la llei de finançament

Per EL PERIÒDIC

El secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell (al centre), en una compareixença del partit.
El secretari general de Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell (al centre), en una compareixença del partit. | TONY LARA
Els càrrecs directius dels Liberals d’Andorra (Ld’A) van tots a la una a l’hora de defensar que els partits polítics cobrin anualment una subvenció per finançar les seves despeses de funcionament. El secretari general de Ld’A, Amadeu Rossell, es va sumar ahir a la reclamació que divendres passat va fer el president del partit, Jordi Gallardo. Rossell va  declarar que el tema està molt clar: «Es tracta d’una diferent interpretació de la llei. Ells [el Govern] diuen que ho diu i nosaltres mantenim que no, ells diuen que l’import és per a quatre anys i nosaltres creien que ha de ser anual perquè la despesa és corrent, el lloguer del local el paguem cada mes».

Gallardo també va aprofitar la seva presència en la campanya electoral per recordar l’argumentari que va defensar fa pocs dies: «Per a nosaltres el concepte de funcionament és anual, perquè no té sentit que els salaris o els lloguers els paguis d’avançada. Tu tens un pressupost anual per fer front a les despeses de funcionament i no té sentit que el Govern ens doni una partida ara per fer front a tot el funcionament de quatre anys». El conseller general va reiterar que «nosaltres entenem que el pagament que ens faran aquest any és per fer front a les despeses corrents d’aquest any, i de cara al pressupost del 2016 hi ha d’haver una altra partida per fer-hi front, segons la llei».

El Govern va anunciar a Ld’A que avui cobrarien la partida de finançament que els correspon. Per als liberals, és només la del 2015, mentre que l’Executiu interpreta que és la quantitat establerta per a tot ala legislatura, duri el que duri.  

A més, el partit liberal té la intenció de presentar un recurs «imminent a la Batllia» contra la lectura que el Govern fa de la llei de finançament de partits. «En els pròxims dies farem una reunió amb l’executiva per valorar-ho», va matisar Gallardo, tot i que ja va donar per fet que el recurs s’entrarà a la justícia per vulneració de «drets fonamentals», tal com va especificar el secretari de relacions internacionals de Ld’A, Valentí Martí.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS DE LA LLEI / La Llei 19/2014, del 18 de setembre, qualificada de partits polítics i finançament electoral, que s’ha començat a aplicar enguany, és la que determina com i de quines fonts poden rebre diners els partits. L’exposició de motius de la llei diu el següent: «En la regulació general dels partits polítics sembla oportú incloure també la del seu finançament. D’aquesta manera, la Llei aborda els règims de finançament dels partits i de les candidatures electorals, que es troben estretament vinculats, des d’una perspectiva general i amb un enfocament integrat, partint del principi de transparència i seguint les recomanacions que ha realitzat en aquesta matèria el Consell d’Europa, a través del seu Comitè de Ministres».

El text aclareix que «la Llei distingeix entre les fonts de finançament privat i públic. Entre les primeres, s’hi regulen les quotes, les donacions, els crèdits, els rendiments i les herències i llegats. (...) En relació al finançament públic, la Llei preveu que els partits i les candidatures només puguin rebre fons públics per una doble via: d’una banda, la subvenció de representació, amb vocació de ser destinada al funcionament ordinari i, de l’altra, la subvenció per sufragar les despeses electorals».

En la Llei no especifica enlloc si el cobrament de la despesa de funcionament és un pagament anual o per legislatura, i en aquest punt és on hi ha l’enfrontament entre Ld’A i Presidència. Potser el Consell General s’haurà de mullar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT