PUBLICITAT

Andorra La Vella

Baixa incidència del VIH a Andorra

Durant el passat any es van registrar 57 casos de VIH+, 7 de SIDA i 4 que desconeixien la situació de la malaltia

Per ESTEFANIA GRACIA

Del total de 68 casos 46 han estat en tractament antiviral durant el passat any.
Del total de 68 casos 46 han estat en tractament antiviral durant el passat any. | EL PERIÒDIC
AAndorra hi ha un total de 68 casos de VIH+ (Virus de la Immunodeficiència humana) o SIDA (Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida). D’aquests casos, 57 són de VIH+, 7 de SIDA i 4 desconeixen la situació de la malaltia. Tot i aquestes dades, només tres d’aquests casos totals van ser registrats com a nous durant l’any passat. D’aquesta manera,la incidència actual del país és de 3,92 per cada 100.000 habitants. Una xifra que està per sota dels països veïns i de la Unió i la Regió Europea. Ja que aquestes darreres tenen una incidència, respectivament, de 5,9 i 7,9 per 100.000 habitants. Tanmateix, a Espanya aquesta xifra és de 7,2, a França de 6,6 i a Portugal de 8,8. 
 
Aquestes xifres es van comunicar ahir durant la presentació de les dades epidemiològiques del 2014 feta pel Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació i el Comú d’Andorra la Vella. On també van donar a conèixer les accions que es celebraran durant avui i demà en el marc del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA. 
 
Dades epidemiològiques / La cap d’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, va destacar ahir que del total de 68 casos, «46 han estat en tractament antiviral durant el passat any, tot i que només tenim comptabilitzats els que s’han tractat a aquí a Andorra,  si alguns han anat a fora a fer-se el tractament, no tenim les dades». 
 
Pel que fa als factors de risc, el 65,1% del total de casos registrats, són per la conducta sexual. D’aquests, el 53,6% són per relacions heterosexuals, el 44,6% per homosexuals i l’1,8% per bisexuals. En segon lloc com a factor de risc, estan els usuaris de drogues via parental amb un 14%, «tot i que per aquest factor fa ja molts anys que no tenim cap cas», va destacar Vidal. Seguit de les conductes sexuals més drogues amb un 5,8%. I el 15,1% restant és per altres causes o afectats que no saben l’origen de la malaltia o no han volgut contestar. Pel que fa al perfil més marcat dels afectats per VHI+ o SIDA a Andorra, el director general de Salut, Josep Casals, va destacar durant la presentació que el 100% dels casos nous registrats aquest 2014 «són homes».

La mitjana d’edat per aquests casos és d’entre els 30 i 66 anys. Així mateix, el factor de risc per aquests tres casos és per les relacions homosexuals. Detallant més aquestes característiques, del total de 68 casos durant el 2014, 55 són homes i 13 dones. En relació a l’edat, la majoria de casos a Andorra es registren entre els 20 i 60 anys, tenint especial incidència entre els 20 i 30. 
 
Avenços / Contemplant aquestes dades, es denota que la incidència del VIH+ i la SIDA al Principat es manté força equiparada en relació a les xifres d’anys anteriors, però segons Casals, «la bona notícia són els avanços mèdics que han aconseguit estabilitzar la malaltia i convertir-la en crònica». No obstant això, s’han pres una sèrie d’accions per impulsar la conscienciació social. 
 
Així, «des del Ministeri fem un abordatge des d’una perspectiva que és un problema de la societat global lligat a unes pràctiques de risc, més que la tendència sexual», va reafirmar el director general. «I és que l’important és ser conscient d’aquestes pràctiques de risc i utilitzar mitjans per evitar el contagi». 
 
Tanmateix, Casals va recordar que el pla de Salut 2020 incideix especialment en les malalties de transmissió sexual i va avançar que el text de l’avantprojecte de llei de drets i deures dels pacients –un pas previ a la creació de la història clínica compartida– estarà sobre la taula del Consell de Ministres per valorar-ho abans que acabi l’any. 
 
En aquesta proposta de llei un dels punts en els que es tractarà i incidirà serà la regularització de la història clínica compartida i l’obligat coneixement de l’entorn del pacient sobre la seva malaltia quan transcendeixi la salut individual en totes les malalties transmissibles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT