PUBLICITAT

Bartumeu fa pedagogia a Madrid dels avenços en transparència

  • El líder del PS exalça al Fórum Nueva Economia la "solidesa" de la banca
  • Recorda que cal fonamentar la "normalitat" superada l'"excepcionalitat"
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la seva intervenció al Fórum Nueva Economia, ahir al matí. Foto: SFG

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tenir ahir l'ocasió de dirigir-se a un auditori particularment representatiu per defensar els avenços fets per Andorra en matèria de transparència, el Fórum Nueva Economia de Madrid, fent pedagogia d'aquest vessant del Principat i argumentant la seva "confiança" en el sistema financer, que gaudeix d'una significativa "solidesa" per a la nova fase que s'obre un cop superada la negativa consideració de l'OCDE el mes de febrer passat. El títol de la seva intervenció, De la excepcionalitat a la normalitat: Andorra en positiu, ja feia preveure unes reflexions que van derivar en la defensa del comportament seguit pel Govern durant l'últim any, fins al punt que Bartumeu va criticar durament davant dels assistents a l'acte de l'Hotel Ritz de la capital espanyola l'herència del PLA.

El socialdemòcrata va recordar com, per superar una fase inicial que sovint portava "a una veritable caricatura", Andorra disposava des del 2005 de l'estudi de Michel Campdessus --antic director del FMI--, un informe que "ens aconsellava traslladar-nos de les excepcions a l'exemplaritat". Tot i això, segons va lamentar, "els seus bons i sensats consells no van ser escoltats" i va ser necessari el canvi de Govern "per abandonar l'excepcionalitat i avançar cap a la normalitat en les relacions amb l'entorn europeu". El líder del PS va anar més enllà. "Quatre anys perduts en tergiversacions i excuses que ens van posar, el mes de febrer, a prop d'una greu crisi constitucional", fent referència a l'amenaça d'abdicació del copríncep francès, Nicolas Sarkozy.

Bartumeu va continuar amb un discurs en la línia del de la Borsa de Barcelona, justificant com Andorra mai havia estat qüestionada en la seva lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme i situant com a la "qüestió fonamental" per aconseguir una bona col.laboració financera amb Europa l'intercanvi d'informació "en l'àmbit administratiu". Tot això, tal com va matisar, amb uns acords que no donen lloc a la retroactivitat i que de cap de les maneres es podran traduir en la sol.licitud de llistats de persones en les conegudes fishing expeditions --expedicions de pesca

[email protected]Per a més informació consulti l'edició en paper.Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT