PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Criteris més exigents

L’equip nacional, que centra objectius a la Copa del Món, compta amb el retorn de Joan Albós

Per JOAN JOSEP BLASCO

Joan Albós a punt de creuar la línia d’arribada a la cursa vertical de la Font Blanca de la temporada passada.
Joan Albós a punt de creuar la línia d’arribada a la cursa vertical de la Font Blanca de la temporada passada. | Tony Lara
Pocs moviments són els que es produeixen per a la temporada que està a punt d’iniciar-se. El més rellevant és el retorn a l’equip nacional de Joan Albós, en una campanya en què la Copa del Món és l’objectiu principal i on els criteris de participació per a les proves més importants del calendari augmenten de nivell, per tenir un equip més competitiu que s’hagi de guanyar el lloc per ser a cada lloc.
 
Marc Pimienta s’estrena com a seleccionador. L’equip sènior, que té com a responsable a Ferran Vila, compta amb el retorn a la competició de Joan Albós, que havia deixat la selecció el 2012. Segueixen Xavi Areny, David Albós, Jordi Solé i Maria Fargues. En espoir s’hi troben Inka Bellés i Jaume Planella, i en júnior Marc Font, Sergi Casabella, David Pérez i Euan Prieto. Qui no continua és el mateix Vila i Aleix Torres. Tots ells es trobaran amb uns criteris força més exigents que en temporades anteriors. Ningú té el lloc assegurat a cap cursa. Tot dependrà dels resultats que obtinguin prova a prova. «El projecte és nou i els criteris també. Totes les ambicions estan enfocades a la Copa del Món i busquem estímuls per a que els corredors puguin superar els criteris que imposem», assenyala Pimienta, que vol tenir als esquiadors en tot moment motivats per superar-se i poder completar el calendari.
 
Tots els corredors hauran de complir amb uns objectius concrets en les proves que hi participin per ser a les principals cites, les de la Copa del Món, així com al Campionat d’Europa. «Tenen uns criteris d’accés que han de superar per poder anar-hi», exposa el tècnic. Dependran de posicions i percentatges. A la Copa del Món les fites estan en ser entre els treta primers o el 17% respecte al primer en sènior masculí, i en espoir també en el 17% i la classificació dependrà de la participació que hi hagi. En femení en sènior és el 15% o les dotze primeres. La Font Blanca obre el calendari de la Copa del Món i al ser a casa, i que hi hagi categoria open, hi seran tots presents. A les dues primeres cites, la de Vallnord i la Valtellina Orobie, Areny, Solé, Fargues i Bellés tenen el lloc garantit perquè «ens van fer veure en el passat que estaven en el que els demanem».
 
En les curses que es podran guanyar ser a la Copa del Món, així com a l’Europeu, estan també proves de la Copa d’Andorra, la de Catalunya i d’Espanya. Està dividit per blocs i dependrà del rendiment que mostri cadascú, sense quotes ni de màxims ni mínims. «Hi poden anar tots, o ningú. Depèn del que facin». La primera ocasió en què podran començar a puntuar serà a la Cronoescalada Nocturna al Pas de la Casa, que obre la Copa d’Andorra el 12 d’aquest mes. La Copa del Món continuarà amb l’Alpiniski, a Suïssa, que també és l’Europeu, i li seguirà la Transcavallo i la Mandolé Ski Alp. Els objectius de la temporada són clars. «Espero que els criteris actuals que posem tots els superin. Si ho aconsegueixen serà un pas endavant», assenyala Pimienta. Si no poden aconseguir-ho en totes les proves, «almenys que ho assoleixin una vegada». En espoir, «esperem que l’Inka aconsegueixi pujar al podi al llarg de la temporada».
 
Les proves que també s’integren entre els objectius del curs són les de la Copa del Món de llarga distància, entre les que es troben algunes de les curses d’aquelles anomenades mítiques entre els aficionats d’esquí de muntanya. Altitoy-Ternua, Pierra Menta, Tour du Rutor i Patrulla de les Glaceres conformen el calendari, on els criteris de participació de l’equip nacional són similars al de les curses individuals. 
 
Retorn d’Albós / Fa tres anys deixava l’equip nacional quan es trobava en el punt àlgid de la seva carrera esportiva. Va ser una decisió personal després d’anys al màxim nivell i ser la punta de llança de l’esquí de muntanya nacional. Després d’haver participat en alguna prova de la temporada passada, decideix integrar-se de nou al conjunt. Tenia ganes de tornar», admet Albós, assenyalant que «el meu objectiu principal és estar a prop del nivell del 2012, quan vaig deixar l’equip, arribant a un percentatge al voltant del 15% respecte el primer classificat». El seu retorn, però, no s’allargarà al llarg dels anys i el seu rol canvia respecte el passat, posant la seva extensa experiència a disposició dels seus companys d’equip.
PUBLICITAT
PUBLICITAT