PUBLICITAT

Encamp

Ld’A aposta per impulsar conjuntament cultura, natura i ramaderia

L’actuació transversal passaria per donar visibilitat als orris i carboneres del poble i recuperar terres a l’erm

Per M.C.

Els caps de llista de Ld’A + I, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, amb altres membres de la candidatura, ahir.
Els caps de llista de Ld’A + I, Jordi Troguet i Maribel Lafoz, amb altres membres de la candidatura, ahir. | m.c.
Els Liberals d’Andorra (Ld’A) + Independents postulants a conduir la parròquia d’Encamp aposten per potenciar-ne els valors intrínsecs: natura i ramaderia. I l’impuls d’ambdues branques suposaria, alhora, un atractiu turístic afegit per als visitants. Així ho va anunciar ahir el vuitè dels components de la llista liberal encampadana, Alain Arias, durant la compareixença que ahir destinava a exposar les intencions del seu grup pel que fa a agricultura, patrimoni natural i medi ambient» en cas d’entrar a governar la parròquia, elements als que estan «molt aferrats».
 
Arias va exposar la voluntat de «preservar l’agricultura i el patrimoni cultural, uns valors afegits» que, considera, s’han de mantenir per a les «futures generacions». Per fer-ho, aposten per seguir recuperant els orris de la parròquia, tal com ja es va fer amb el del Cubil, per exemple. Així, la iniciativa projectada passaria per la creació d’una ruta «sense gaire desnivell» que connectés els Cortals d’Encamp amb el Circ dels Pessons», tot usant com a leitmotiv el conjunt de construccions emprades dècades enrere per a la cura del bestiar. 
 
Juntament amb la rehabilitació dels orris, Ld’A+Independents aposta per tornar a donar vida a les carboneres de la parròquia tot «recensant-les» i així «redescobrir-les» als visitants però també als mateixos residents.
 
Recuperació de terres/ Les mesures en matèria de medi ambient contemplades per l’agrupació amb opció a dirigir Encamp fan especial atenció a la preservació de la ramaderia. Alain Arias va anunciar la intenció d’iniciar diàlegs amb els pagesos de la parròquia per tal de «recuperar totes les terres a l’erm de la parròquia». Així, contempla actuacions d’ajuda al sector ramader de la vila per tal d’«enjardinar-la» i mantenir «el solà».
 
A banda de desitjar augmentar el nombre de «cases de pagesos» a la parròquia, des de Ld’A + I s’apostarà també per deixar el monocultiu per passar a abastar altres branques. Avui dia només tenim monocultiu de tabac i de vacum, pel que hauríem de potenciar altres maneres de fer agricultura». Una de les alternatives que contemplen en aquest sentit és apostar per bestiar «com el boví i el cabrum». 
 
Medi ambient/ Donar visibilitat al patrimoni natural de la parròquia passa ineludiblement per emprendre mesures medi ambientals com és la «neteja del sotabosc». Arias considera que no s’està «aprofitant» el fet de ser «la segona parròquia» a nivell d’expansió territorial.
 
Encara en medi ambient, creuen que s’hauria de mirar per un bé com és l’aigua per tal que no hi hagi lloc per a capítols com el d’Escaldes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT