PUBLICITAT

Andorra La Vella

Andorra mostra una recuperació econòmica fràgil i dispar

El comerç minorista expressa preocupació per la debilitat de la demanda i la poca despesa de consum

Per ESTEFANIA GRACIA

La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escalé, i el seu president, Marc Pantebre, a Andorra la Vella, ahir.
La directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escalé, i el seu president, Marc Pantebre, a Andorra la Vella, ahir. | ANA / J. D.
La Cambra de Comerç ha recollit novament els resultats de les enquestes de conjuntura econòmica i empresarial que cada any l’entitat reparteix entre els diferents negocis del Principat i que en aquesta ocasió comprèn l’activitat dels mesos de gener a juny. En aquesta 37a edició de l’estudi, s’han recollit un total de 389 respostes, amb les que s’ha pogut fer una visió general de la situació actual del sector dividida en quatre grans blocs: la indústria, la construcció, el comerç minorista i el sector hoteler. 
 
Després de recollir les dades, el president de la Cambra, Marc Pantebre, va destacar que hi ha «una millora molt modesta del clima de confiança de les empreses i de les valoracions sobre la marxa dels negocis». A més, es contempla que l’economia «millora de mica en mica, tot i que la recuperació és fràgil i dispar». Tanmateix, Pantebre va remarcar que tot i que el PIB aquest any no arribarà al 2,3% del 2014 –com tampoc millorarà a Espanya i França– des de la Cambra «creiem que mentre hi hagi un creixement del PIB ja és una recuperació» i «celebrem que les expectatives ja no són tan negatives com en exercicis anteriors i confirmen el canvi de tendència cap a un escenari de recuperació de l’activitat empresarial, tot i que de perfil molt dèbil».
 
D’altra banda, des de la Cambra es va reiterar la reclamació històrica d’una solució pública al tema de l’heliport, «que és la clau per a les comunicacions d’Andorra». I «assistim amb decepció al que sembla que s’encalla una vegada més i a la politització d’aquesta iniciativa», va lamentar el president.
 
QUATRE BLOCS / La nota més negativa de la conjuntura econòmica s’observa en el sector comercial, que per tercer semestre consecutiu, presenta els resultats més pessimistes dels quatre sectors analitzats. Així, els comerciants minoritaris mostren preocupació per la debilitat de la demanda, en un context en què els consumidors segueixen frenant la despesa de consum, principalment per una evolució feble del mercat de treball, per la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies i per unes expectatives econòmiques encara dèbils i incertes. I és que la recuperació econòmica «no ha arribat a les butxaques dels consumidors», va afegir el director de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre. 
 
El vessant més negatiu del sector és la forta davallada de les vendes registrada en el ram de roba i calçat i, sobretot, en el subsector de l’electrònica, que ha registrat la caiguda de la xifra de vendes més important de tot el comerç. Pel contrari, el sector hoteler és el que està evolucionant més favorablement, «ja que s’evidencia que l’activitat ha començat a remuntar», va destacar el president.  I és que en l’enquesta es mostra que l’evolució a l’alça dels mercats emissors tradicionals (espanyol i francès) ha tingut un protagonisme destacat en la recuperació del sector turístic durant la primera meitat de l’any. 
 
La construcció també és un sector que ha patit força en els darrers anys i actualment, segons la Cambra, continua estancada «en zona de mínims». A més, Pantebre va reconèixer que en les següents enquestes aquest sector mostrarà segurament una afectació pel cas BPA «però el fet que les enquestes es fessin a principi d’any i la ràpida reacció del Govern a través de la iniciativa Actua oferint crèdits contra els saldos de les empreses implicades van minimitzar el problema». 
En relació a la indústria, sembla que el sector s’ha mantingut en la línia de millora però amb una activitat encara «molt modesta», segons va destacar Pantebre. 

NOVES ACCIONS DE CARA AL2016 / La Cambra de Comerç va anunciar ahir els eixos d’actuació que centraran gran part de l’activitat de l’entitat de cara al proper any. D’aquesta manera, el president de la Cambra, Marc Pantebre, va destacar que es treballarà en l’impuls de la creació del Tribunal Arbitral d’Andorra com a òrgan independent adscrit a la Cambra i per a realitzar l’administració d’arbitratges interns i internacionals. «D’aquesta manera, les empreses que tinguin conflictes, ja siguin d’Andorra o de fora, podran recórrer al tribunal per solucionar aquests aspectes de forma confidencial i amb més rapidesa de resolució».
 
Una altra de les accions pel proper any és el desenvolupament de programes de formació específics amb algunes branques d’activitat que tenen especials dificultats en trobar professionals qualificats i , en concret, «oficis que s’estan perdent i dels quals hi ha una necessitat notòria», va destacar Pantebre. Tanmtateix, la Cambra té previst continuar treballant en l’agilització dels tràmits duaners per simplificar la burocràcia administrativa en la importació i l’exportació de mercaderies. Així mateix, es pretén estudiar la possibilitat de crear una zona franca amb un dipòsit duaner per a no residents a Andorra. 
 
Pel que fa al sector turístic, la Cambra vol col·laborar amb Govern en l’adequació del marc regulatori per ordenar l’oferta dels lloguers d’apartaments turístics mitjançant intermediadors online, «ja que és un fet que preocupa al sector i cal tenir present», va destacar el president. Altres accions futures que s’emprendran des de la Cambra és sol·licitar al Govern i als grups parlamentaris la implantació de codis de bones pràctiques i normes de bon govern en la gestió de les societats i entitats públiques amb el sotmetiment de la seva activitat al dret privat. Així com començar a elaborar un anàlisi del mercat interior europeu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT