PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El pessebre d’Engordany, a punt per reviure

L’espectacle teatral d’Esteve Albert es recupera per segon any amb algunes novetats

Per E. J. M.

L’escena en què Josep i Maria arriben a Betlem, durant la representació del ‘Pessebre vivent’ de l’any passat.
L’escena en què Josep i Maria arriben a Betlem, durant la representació del ‘Pessebre vivent’ de l’any passat. | TONY LARA
Els assajos per a la segona edició del renovat Pessebre vivent d’Engordany han començat amb la participació de 75 actors i una vintena de figurants, tant adults com infants, a més de l’Esbart Santa Anna i una coral. 
 
La direcció de l’espectacle escènic, a càrrec d’Irina Robles, ha introduït alguns canvis en el guió original per fer-lo més entenedor al públic actual, ja que el Pessebre vivent original es va representar a finals dels anys 50. Entre les novetats  hi ha nous personatges i noves escenes i històries per apropar més l’espectador a mitjans del segle XX. La part de les ofrenes del text original s’ha mantingut i s’han afegit escenes d’oficis típics i quotidians de l’Andorra d’abans, és a dir,  l’època en què se situa l’obra escrita per Esteve Albert.
 
D’altra banda, l’espai en què s’escenificarà el Pessebre vivent es redueix perquè sigui «més acollidor, per evitar les obres de l’hostal Valira i per ajudar al públic a ubicar-se millor dins de l’escena», segons ha aclarit el Comú d’Escaldes-Engordany. L’espectacle escència té lloc a l’avinguda Carlemany, a la part alta de la parròquia.

L’essència d’Esteve Albert / El setembre de l’any passat, el comú escaldenc va anunciar que faria reviure «l’essència» del Pessebre vivent d’Esteve Albert (1914-1995), amb motiu del centenari del naixement de l’escriptor i activista cultural. La representació escènica va ser una iniciativa d’Albert que va implicar tot el poble d’Engordany i que va portar turistes que venien expressament a veure’l. De fet, l’espectacle es considera el precursos del turisme. El pessebre es va representar entre 1955 i 1963 .
 
El muntatge que es va poder veure el Nadal passat, i que aquest any es mantindrà pràcticament igual però amb les novetats ja comentades, va començar amb l’anunci que Josep i Maria es casen i, poc després que la parella arribi a Betlem per empadronar-se, Maria dóna a llum un nen, Jesús. Quan se n’assabenta, el veïnat d’Andorra es prepara per anar a adorar el nen i portar-li regals i, a més, els pastors han de fer front a un dimoni que amenaça d’espatllar la festa.
 
Després de les ofrenes, en les quals no hi falten pastors, caçadors, l’esclopaire, el pescador i, fins i tot, la Dama Blanca i uns contrabandistes, el poble ho celebra amb un gran ball enmig de la plaça, amb la col·laboració de l’Esbart Santa Anna.
Entrades a la venda
 
Les entrades per a les representacions del Pessebre Vivent ja estan a la venda des d’avui, a un preu de 3 euros, i es poden comprar a l’Oficina de Turisme de la plaça Santa Anna o al Servei de Tràmits del Comú d’Escaldes-Engordany. Les funcions tindran lloc els dies 19 i 20 de desembre i 2 i 3 de gener a les 20.30. A més, els dissabtes 19 de desembre i 2 de gener també hi haurà una sessió a les deu de la nit. El Nadal passat es van esgotar les entrades per a les quatre representacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT